Kitesurfers in quarantaine – Koken en maaltijden voor kitesurfers

Het is maart 2020, het Corona (of het nieuwe Corona) virus is van buitengewone invloed op ons dagelijks leven….

In dit artikel

 • Lekker en gezond eten;
 • Koken en maaltijden voor kitesurfers;
 • Tips voor maaltijden voor kitesurfers;
 • Waarom ik veganistisch eet.

Kitesurfers in quarantaine – lekker en gezond eten

We blijven massaal binnen en misschien begint de voorraad snacks in jouw kast ook al aardig te slinken. Ik schreef eerder al dit artikel om (gezond) bezig te blijven in tijden van de corona crisis en de -al dan niet vrijwillige- #StayHome quarantaine:

Kitesurfers in quarantaine – WorkOuts en meer


Wat ik hier niet expliciet in heb genoemd is *koken* als activiteit.
Koken is voor mij ontspannend en belangrijk (ik HOU van eten, met een PASSIE).
Degene die mijn persoonlijke instagram pagina volgt, weet dat geloof ik wel door de #foodie #foodspam posts in mijn stories.

Ik denk dat het eigenlijk altijd gewoon belangrijk is om lekker en gezond te eten.
Maar, wat de één lekker vindt is voor de ander misschien regelrecht voer voor de groene bak.
Wat gezond is, is wat minder discutabel…

Gezonde eiwitrijke voeding voor kitesurfers

Ik schreef er in 2018 al een artikel over voor Access Kiteboard magazine.
In dat artikel deelde ik ook een heerlijk “comfort food” recept: een recept waarmee je jezelf kunt verwennen na een (koude) kitesurf-sessie. Een maaltijd met koolhydraten en calorieën. Want, dit zijn geen boosdoeners en je lichaam heeft deze (ook) nodig om te herstellen.
Behalve vitaminen en mineralen moeten er in mijn maaltijden ook eiwitten zitten. Deze zijn ook zeer belangrijk voor mijn lichaam om te herstellen na het kiten (of nu in deze dagen, na een hardloop sessie of HIIT work-out….).


Een klein stukje over eiwitrijke voeding uit bovengenoemde artikel (Acccess Mag. 2018):

 

 

De eiwitten zijn bouwstoffen voor ons lichaam.
Deze essentiële aminozuren -die we alleen binnen kunnen krijgen door voeding, zijn onmisbaar voor de opbouw, het onderhoud en herstel van weefsels zoals onze spieren. 

Ik dacht altijd dat ik gigantische hoeveelheden eiwitten nodig had maar dit blijkt onder meer ook af te hangen van de intensiteit waarmee je sport en je leeftijd + gewicht (…) Ik (62kg) houd 0.8 tot 1.5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht aan. Wat bij mij neerkomt op effectief zo’n 60 gram eiwit per dag. (….) ”  


Vegan kitesurfer maaltijden. Foto door Rick Akkerman Fotografie

Koken en maaltijden voor kitesurfers

Wat ik dan zoal aan het koken ben, deze -dankzij de Corona Crisis BIZARRE – lente van 2020?
Veel kleur! De verschillende groenten (en fruit) bevatten verschillende vitaminen. Bruin bijvoorbeeld betekent vaak “veel vezels”. Waar ik dan het eerst aan denk, zijn volkoren producten. Deze zijn gezonder omdat de hele graankorrel wordt gebruikt; dat betekent meer vezels, ijzer en vitaminen B. Groene groenten zijn vaak rijk aan ijzer. Oranje gekleurde producten zoals zoete aardappel, wortel en paprika bevatten vaak veel vitamine A.

Vegan kitesurfer maaltijden. Foto door Rick Akkerman Fotografie

eiwitten, vitamines en mineralen (en wat ze doen)

Ik probeer bijvoorbeeld veel vitamine B6 binnen te krijgen. Deze zorgt onder anderen voor een goede opname van eiwitten in het lichaam (in 6 sneetjes volkorenbrood zit trouwens de ADH van vitamine B6 al). Daarnaast is magnesium belangrijk, voor bot en spier: dit mineraal werkt kalmerend en ontspant de spieren en bloedvaten. Het zit onder anderen ook in noten, pure chocolade (pure winst!!), banaan en brood.

Heb je tijdens net als ik soms last van dof haar, een droge/doffe huid of een lage weerstand? Let een beetje extra op je vitamine A inname. Verder let ik erop, dat ik voldoende vitamine C binnen krijg. Deze vitamine staat er om bekend, dat dit een echte weerstandverhoger is. Maar wat je misschien niet wist, is dat vitamine C ook heel goed is voor huid en botten en dat het behalve in fruit ook in boerenkool en spruitjes zit. 

B11, ofwel foliumzuur, is goed voor een gezond functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Kalium is een mineraal die je als kitesurfer ook graag voldoende  wil binnenkrijgen, omdat het de spieren van voeding voorziet en het helpt bij het voorkomen van kramp. Daarnaast is het goed voor de bloeddruk. Kalium vind je onder meer in avocado’s, broccoli, (zoete) aardappel en bananen. Maar het zit zelfs ook in tomaten uit blik! 

 

Een lijstje met eiwitrijke (vegan) producten die je in tal van maaltijden kunt gebruiken

 • Zwarte bonen  (18 gram eiwitten per 200 gram)
 • Kikkererwten (15 gram eiwitten per 200 gram)
 • Edame bonen (17 gram eiwitten per 200 gram)
 • Avocado (2,1 gram eiwit per 1/2 avocado)
 • Quinoa (15,2 gram eiwit per 100 gram)
 • Tempeh (18 gram eiwit per 150 gram)
 • Rode biet (4 gram eiwit per 200 gram)
 • Avocado (2,1 gram eiwit per 1/2 avocado)
 • Hennepzaad (4 gram per eetlepel)
 • Sesamzaad (2,1 gram per eetlepel)
 • Linzen (20 gram eiwitten per 200 gram)
 • Zoete aardappel (1,6 gram per stuk (middelgroot))

Verder zijn paddenstoelen, noten en pitten ook heel eiwitrijk.
Evenals alle peulvruchten zoals alfalfa, sperziebonen en bruine bonen.


Tips voor maaltijden voor kitesurfers

Okay, je heb nu een beetje geleerd over voeding (en wat – in ieder geval in mijn optiek- gezond is voor kitesurfers).

Maar welke maaltijden voor kitesurfers eet je dan, die ook nog eens vega(-n) zijn? 

Hieronder een aantal tips (voor websites & maaltijd-recepten) voor maaltijden voor kitesurfers:

1. Snack-koningin Lisa (van Lisa Goes Vegan)
is eigenlijk niet alleen vegan snack-koningin maar heeft ook mega veel recepten voor lunch, ontbijt en diner op haar website staan! De recepten worden ondersteunt met prachtige foto’s.
Wat dacht je van enchilada’s met tofu-scramble? Of noedels met romige pinda-mango saus?!
Deze ga ik trouwens nog een paar keer maken tijdens deze saaie quarantaine periode:

Vegan kaas-uienbroodjes & bloemkool uit de Airfryer

2. De groene meisjes 
Mousaka, Erwtensoep en IJs. Maar dan vegan en zonder overdrijven: NEXT LEVEL LEKKER!
Ik ben ‘de groene meisjes’ in de eerste instantie gaan volgen omdat de food-foto’s super sferisch en mooi zijn. Maar de recepten liegen er ook niet om. Extra fijn: veel recepten zijn ook makkelijk en snel klaar! Super veel inspiratie voor koken en maaltijden voor kitesurfers. 
Behalve voor recepten, kun je op deze website ook terecht voor tips voor ‘groen leven’, ‘groen reizen’ en ‘groen denken’!

3. Koken op vakantie (in een camper)
Wat dacht je van aardappel-linzen curry of een goed gevulde minestrone maaltijd-soep?!
Op haar blog, Van Verhalen, deelt ze ook haar “bus-recepten”.
Super handige (vaak 1- of 2pans recepten) met houdbare, vegan en gezonde producten: perfect voor maaltijden voor kitesurfers!

(tip: Van Verhalen is ook heel leuk om te volgen op Instagram!)

Busrecepten


Kitesurfers in quarantaine – Koken met Kiters #1

Kitesurfers in quarantaine – Koken met kiters #2

 

Kitesurfers in quarantaine – Koken met kiters #3

Waarom ik veganistisch eet


Ik hou van eten, het is belangrijk. Eten is hetgeen dat ervoor zorgt dat mijn spieren herstellen, dat ik energie heb om het water op te gaan.
Maar het is ook vaak een bindende factor: een lunch met een vriendin, een taartje op oma’s verjaardag en een hapje bij de borrel. Een sociaal iets. Om al deze redenen heb ik een echte liefde voor eten.

 


Hoezo eet je dan Vegan?” is een vraag die ik niet zelden krijg.
Want, wie wil er nou die ‘lastige’ eter zijn
(en wie slaat dat taartje nou over?!). 

 

 

Hoe het bij mij begon

Ik moet bekennen dat het soms lastig uit te leggen is en dat er geen specifiek moment is geweest waarop ik besloten heb om ‘vegan te worden’…
Het begon uit nieuwsgierigheid. Ik las diverse artikelen en blogs, bekeek documentaires en bevroeg vrienden en kennissen die dit dieet al omarmd hadden. Ik leerde dat er achter de producten zoals vlees, zuivel en eieren meer dierenleed schuil gaat dan ik dacht. En, ik begon mij schuldig te voelen en vooral hypocriet: 
Waarom vind ik dat lammetje in de wei aandoenlijk maar eet ik ‘s avonds zonder blikken of blozen een lamskoteletje? Dat gevoel, vond ik dusdanig irritant dat ik gestopt ben met vlees eten. Dat ging stap voor stap: als er bij dat ene etentje ballen in de soep zaten, at ik die gewoon. Maar ik kocht en bereide geen vlees meer. 

Vegetariër

Dat laatste was makkelijker dan gedacht! Omdat ik een liefhebber van koken ben, ging ik mij in de opties verdiepen en vond ik binnen no-time tal van vegetarische maaltijden die bol staan van de eiwitten, vitamines en mineralen. De voedingsstoffen die ik normaal gezien uit vlees gehaald zou hebben.
Veganistisch eten is natuurlijk nog een stap verder en is voor velen echt ‘next level’. Begrijpelijk, want producten zoals melk en ei zitten in onvoorstelbaar veel producten verwerkt! Van tapenades tot crackers. Van chips tot vega-loempia’s. En, (bijna) alles is zo lekker!

Toch wil ik het nu dus allemaal niet meer:
Ik wil geen melk van een koe die aan de lopende band drachtig gehouden wordt en productie moet draaien. Ik wil geen kipfilet van een plofkip die maar op 1A4 leeft, nooit het daglicht ziet en haar hele leven in de schijt staat. Ik wil niet meer bijdragen aan die oceanen die in dit tempo toch echt leeggevist worden en mede verantwoordelijk zijn voor de langzame dood die de vissen ervaren door verdrukking en verstikking.

 

 

En, ik wil met mijn voeding

zo min mogelijk bijdragen aan de verandering van ons klimaat.

 

(Want, daar hebben wij kiters ook last van (hoe vaak heb jij gevaren in september en oktober 2018 in Nederland……?).)

 

contrast

Dat staat natuurlijk in schril contrast met de kilometers die wij afleggen naar exotische windzekere bestemmingen. Ook ik doe daaraan mee. Maar, dat is voor mij geen reden om dan maar  helemaal niet na te denken over wat ik in mijn mond stop”

Zeker niet wanneer dat een werkelijke invloed heeft op onze wereld. Op mij is het prisoners dilemma dus niet meer van toepassing: “Ik kan het wel doen maar als niemand anders het doet, heeft het geen zin”. Ik ben gemotiveerd om mijn steentje bij te dragen aan de reductie van de CO2 uitstoot. 

Ik vlieg minder en wanneer ik vlieg probeer ik langere tijd achtereen weg te gaan. Ik rijd minder auto en kies bijvoorbeeld een duurzame stroomleverancier. Daarnaast kies ik dus ook voor plantaardige voeding. Ik eet vegan en doe dit om tal van redenen

 

Achtergrond informatie dierlijke producten

Voor het maken van dierlijke producten is belachelijk veel water nodig. Veel meer dan voor de productie van plantaardig voedsel. Voor de productie van 1 kilo rundvlees is zo’n 15.000 liter water nodig! Voordat het stukje vlees op je bord ligt, gaat er een mega traject aan vooraf: Van het verbouwen van het veevoer, het transport van de dieren tot het slachten en de verwerking. Behalve water is er ook heel veel grondstof nodig voor dierlijke producten: Er wordt hiervoor regenwoud gekapt. “Ja voor jouw soya ook” is een zin die ik waarschijnlijk al honderden keren gehoord heb. 

Ik wist eerst niet zo goed wat ik daarop moest zeggen. Inmiddels weet ik dat ruim 75% van de soja die wereldwijd verbouwd wordt, niet voor mijn sojayoghurt of mijn tofu-ketjap schotel is, maar voor veevoer voor de dieren in de vlees- en zuivelindustrie. Deze dieren moeten in korte tijd heel hard groeien en melk produceren en krijgen daarom veel krachtvoer waaronder soja. 

Researcher Henneke Hagen van de uitzending “worsteling van de groenmens” van Tegenlicht deed er nog een schepje bovenop: De rundvlees industrie is momenteel de meest milieubelastende. Ja: zelfs meer belastend dan vliegen (ga die uitzending terug kijken, en verbaas je net als ik dat deed). 

Een beetje in de war (maar gezond)

Al deze zaken duizelen mij nu soms nog steeds! Ik zou mijn ogen ervoor kunnen sluiten, maar ik kan dat niet meer. Dat ik comfort heb gevonden in de food die ik nu eet, helpt enorm.

Daarnaast merk ik dat ik mij ook beter voel: een gezond bmi. In een meta-analytisch artikel van een aantal jaar geleden kwam al naar voren dat vega/vegan eten goed is voor je (en goed voor de lijn). Vergeleken met alleseters hebben veganisten en vegetariërs gemiddeld een lagere bmi en lagere bloedwaarden van cholesterol en glucose. Wendy van Walrabenstein is diëtist en beaamd het positieve effect van plantaardige voeding (en bewegen) op ons lichaam. Aantoonbaar heeft het vegan eten bijvoorbeeld een zeer positief effect op reuma. Een overwegend plantaardig dieet, zorgt voor een risico daling op welvaartsziekten. Die percentuele daling was voor mij schrikbarend en ook een echte eye-opener: 55% minder kans op een te hoge bloeddruk! 50% minder kans op darmkanker! En, 40% minder kans op diabetes! 

 

‘Eva! Als je het dus niet voor ‘de wereld’ zou doen, dan zou je het dus ook vooral gewoon voor jezelf moeten doen!’
Dat is wat ik dacht, en wat ik nu nog steeds denk. 

 

Daarom hoop ik je met dit artikel over voeding behalve inspiratie voor overheerlijke recepten, ook een stukje inspiratie te hebben gegeven voor jouw (vegan-)voeding met de vegan maaltijden voor kitesurfers.


Bronnen:
Worsteling van de groenmens, Tegenlicht uitzending
Tegenlicht meet-up Worsteling van de groenmens in HAL25, Alkmaar 
De boeken van Lisa goes Vegan
Veganisme.org
Publicaties van de gezondheidsraad (september 2018)

Beeld (boerenkool stoof):
Rick Akkerman Fotografie


Meer lezen over COVID-19? Dat kan in onze FAQ.


 

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

 • Hidden
 • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!