Wanneer waar kiteles?

Op onze locaties kun je ook kiteles nemen. Maar, wat is nou de beste plek om heen te gaan als absolute beginner? Waar moet je zijn om tricks te leren? En, waar kun je het beste leren wave riden?
In dit artikel lees het antwoord op deze & andere vragen!

Advies

Iedereen heeft z’n voorkeuren qua omstandigheden, zo hebben wij die ook. Daarom is dit artikel natuurlijk deels ‘gekleurd’, maar we proberen bij de feiten de blijven. Haal eruit wat je wil, maar ga die leukste-sport-die-er-is leren en die les boeken! Kitesurfen is wat ons betreft echt de meest uitdagende, extreme, te gekke maar ook toegankelijke sport.
Ga op kiteles in…………………

Beginnerspot (tot pro-trainingspot ;))  –Dakhla

Nog nooit een vlieger in je handen gehad? Geen idee hoe je een kiteboard aan moet trekken? Of de rits van je wetsuit voor of achter moet? Geen probleem.
In Dakhla bij Dakhla Attitude leren ze je het op een veilige en rustige manier.

 • De spot:
  Voor de deur van je huisje bevind zich een vlak-water spot waarbij je wanneer het hoog (hoger) water is voor een zeer groot gedeelte kunt staan. Er zijn geen obstakels en er is zand in & om de spot. Wanneer je af drijft (de wind is sinde-on-shore), kom je ook geen stenen of rotsen tegen.
  Bij de kiteschool hebben ze buiten douches, een beachbar en alle materialen die je nodig hebt. Je krijgt les met wetsuit (lang pak), helm en drijfvest.
  Het gebied waar les is, is een stuk upwind (en/of een stuk downwind) van waar de meeste kiters zich bevinden.
 • Het kite-materiaal:
  Er wordt lesgegeven met Cabrinha kites & boards. Cabrinha heeft prima kites voor beginners en gevorderden. Zo is er de “Radar” die zeer gebruiksvriendelijk is en de “FX” voor degenen die (hoge) sprongen willen maken. Je kunt er ook materiaal huren nadat je een bepaald niveau hebt gehaald met je lessen.
 • De lessen:
  De lessen worden afgenomen in aantal uren: 4, 6, 8,  10 of 12 uur. Daarop volgend kun je nog extra uren bij boeken. De lessen  worden gegeven in blokken van 2 uur. Na die 2 uur kun je dan rustig even bijkomen en evalueren. Om (bijvoorbeeld) na de lunch de volgende 2 uur te volgen.
  Je kunt privé en semi-privé (2pax) lessen boeken. Ook worden er groepslessen aangeboden, wij kunnen je daar evt. meer informatie over geven.
  Er wordt kiteles gegeven door IKO of VWDS gecertificeerde instructeurs. Dakhla Attitude is het enige IKO-aangesloten kitesurf center in Dakhla. Na je lessen krijg je een IKO kaart met daarop je niveau, dat kan goed van pas komen wanneer je in de toekomst gaat reizen en je kitesurf materiaal wil huren. Je kunt deze kaart dan overleggen om je niveau aan te tonen. Ook kun je wanneer je elders nieuwe lessen volgt, je kaart overleggen om je niveau te laten zien en om deze kaart verder in te laten vullen.
  Tot slot kun  je behalve kiteles ook wakeboard lessen nemen, heel goed voor je board-gevoel en een perfecte no-wind activity.
 • Taal:
  Engels / Frans en Arabisch. Enkele instructeurs spreken ook Spaans en Duits.
 • Kosten (baten):
  De lessen zijn hier gemiddeld iets duurder dan op andere spots over de wereld, in die gedachte moet je wel meenemen dat de spot & omstandigheden er voor kunnen zorgen dat je het kiten (heel) snel onder de knie krijgt. Wanneer je het belangrijk vindt dat je een IKO aangesloten school hebt die jouw lessen verzorgt, is Attitude natuurlijk ook een goede keus. De materialen zijn ook altijd in orde en schoon.

Freeriders & Wave Riders (in spé) opgelet –Boa Vista

Natuurlijk kent Boa Vista ook hele vette (super) vlakke spots (daar komen we later op terug). Maar de wavespots zijn wat ons betreft uitermate geschikt om (beter) te leren wave riden.
Op Boa Vista leren ze je graag de basics of je eerste tricks, capeverdean style!

 • De spots:
  Er zijn meerdere spots waar je goed kunt leren waveriden. Je kunt de eerste meters op een waveboard voor de deur van de kiteschool maken op een vlakwaterspot (Sal Rei). Deze spot is 10-15 minuten lopen vanaf de appartementen.
  Ponta Antonia is dan een goede stap 2: Je kunt varen op het board en je wil voorzichtig op een iets minder vlakke spot uitvaren. Geen obstakels, choppy water bij de kant en iets verder naar achter en naar de zijkant lopen mooie golven (let bij de golven aan de zijkant wel op; het kan er ondiep zijn!).
  De spot bij het scheepswrak (Santa Maria) is ook leuk om je eerste kleine golven (en whitewash) te overwinnen. Ben je al iets verder en klaar voor iets meer uitdaging dan kun je gaan kiten bij wat de locals noemen “Paradise”. Geen obstakels, heel veel zand(duinen) en prachtige kleine tot middelhoge golven. De intructeurs van de school waar wij mee samen werken voor kiteles, Kite Kriol, nemen je graag mee naar de verschillende spots geschikt voor jouw niveau en aangepast op jouw wensen. In onze vlog zie je 3 van de spots terug.
 • Het kite-materiaal:
  Locals hebben deze school ‘from scratch’ opgezet, heel knap als je je bedenkt dat Kaapverdië (Boa Vista) gerekend wordt tot één van de armste landen ter wereld. De mensen van deze school zijn dan ook super dankbaar en oprecht. Het kite materiaal komt van deals die ze via via hebben kunnen maken in het buitenland. Een mooi (maar klein) assortiment (F-One) waveboards en diverse kites waaronder Airrush en North. Tegenwoordig hebben ze een samenwerking met CrazyFly. Het kite & board assortiment heeft zich nu dusdanig uitgebreid, dat er veel (verschillende) lessen gegeven kunnen worden met veilig en nieuw materiaal.
 • De lessen:
  Kiteles (zowel wave als freeride) wordt gegeven in stappen: Van een introductie wordt je -geheel op je eigen tempo- gebracht naar het varen op het board en het perfectioneren van je stance (houding, positie van de voeten / benen).
  De school is niet groot, dus je hebt vaak dezelfde instructeur in je les, wat prettig is.
  Je kunt les boeken vanaf 1 uur, privé- en groepslessen. Let op: Groeps les houdt hier  2 personen in.
 • Taal:
  De instructeurs spreken vloeiend Engels, Frans, Italiaans, Portugees en Spaans.
 • Kosten (baten):
  De kiteles is hier gemiddeld (iets) goedkoper dan wanneer je lessen boekt elders op de wereld. Het leven op Boa Vista is dan ook (nog) niet zo heel duur omdat Boa Vista op dit moment (2017) nog redelijk on-toeristisch is. Dat maakt de ervaring om hier te lessen wel heel puur: De instructeurs hebben een overweldigende passie voor kitesurfen maar ook voor hun natuur en hun eiland. Het is dan ook een zeer bijzondere ervaring om hier les te krijgen en te zien dat de instructeur terwijl jij je omkleed eerst een mini-beach-clean-up doet of een vis vangt en deze na jouw les voor je bakt op een BBQ op locatie..
  De materialen zijn in orde en de vibe is altijd relaxed. Dat kon je ook goed terugzien in de vlogs van Jalou Langeree en Roderick Pijls. Ben je op zoek naar een ‘buiten de gebaande paden school’ en/ of wil je op een leuke manier leren wave-riden? Dan is dit wat ons betreft een super keuze.
Roderick Pijls op Boa Vista
Roderick Pijls op boa vista

Freestyle -Brazilië (of Boa Vista of Dakhla)

BoaVista heeft voor de deur van de kiteschool een vlak water spot, een choppy spot met super mooie scenery en een lagune. Perfect om die BJ3 nu eens te landen. Helaas zijn de instructeurs hier (nog) niet op het niveau dat ze deze advanced tricks voor kunnen doen. In Dakhla is dit (soms) wel het geval; hier lopen een aantal instructeurs rond die je graag verder helpen progressen. Dit kan op de main spot voor de deur, maar ook op de biljartlakenvlakke speedspot.

Toch raden voor freestyle onze derde locatie aan: Ilha Do Guajiru in Brazilië. 

 • De spot:
  Voor de deur van de pousada bevindt zich de lagune waar je in bikini of boardshort kunt varen. Bij hoogwater zijn de omstandigheden het beste. Bij eb,  heb je zeer weinig ruimte en zijn sommige stukken te ondiep. Meestal worden er lessen gegeven een stukje upwind, waar je gemakkelijk heen kunt kiten. Er zijn nagenoeg geen obstakels; alleen aan het einde van de reeks pousada’s aan de waterrand liggen een paar bootjes bij de kant.
 • Het kite-materiaal:
  Er wordt les gegeven met Core kites. Voornamelijk met de GTS4, dit is een redelijk veelzijdige kite, geschikt voor freeride en freestyle. De Impact is een echte wakestyle kite, welke meer geschikt is voor de ver gevorderde freestyle kiter. De school heeft ook boards maar geen boards met boots. Wil je met boots leren varen, dan moet je deze dus wel zelf mee nemen.  Verder krijg je ook een drijfvest en eventueel een helm.
 • De lessen:
  De kiteles wordt gegeven door de eigenaren van de pousada; Falk en Iany. Falk is ook zeer goed in het geven van beginnersles. Bij de freestyle les ligt bij hem de nadruk op de eerste tricks en écht hoge sprongen. Iany springt nog een paar meter hoger (je kunt haar ook terug vinden in de WOO statistieken!). Ze kan je ook helpen bji het leren van je eerste handlepasses. Wanneer je je tricks meer wilt ‘stylen’ ben je hier ook aan het juiste adres. Op aanvraag worden er ook foto’s van je progressie sessie gemaakt.
  De lessen zijn vaak in blokken van 1,5 uur. Maar hier zijn ze vrij flexibel in. Er wordt een programma op maat gemaakt.
 • Taal:
  De instructeurs spreken vloeiend Engels, Duits, Portugees en Spaans.
 • Kosten (en baten):
  De prijzen zijn afhankelijk van de wensen van de gast. De prijzen liggen hier gemiddeld iets hoger dan wereldwijd. Echter hebben we hier weer te maken met zeer goede omstandigheden (warm, wind zeker, nieuwe materialen). We maken samen met de instructeurs graag een les programma op maat voor je!

 

Tot slot is het natuurlijk belangrijk bij het boeken van je les, om te weten wanneer je waar het beste kunt kiten. Dat lees je in deze blog! 

 

UPDATE: Nieuwe (kiteles) locaties

WestPoint hotel, Dakhla
Leer waveriden en/ of surfen van Max die vroeger tow-in-big-wave-surfer was en ook een eigen kiteschool runt in Tarifa. Max is aanspreekpunt van het kite & surfcenter van WestPoint, een hotel gelegen aan de wavespot. Behalve Max werken er ook een aantal locals die je met een bak enthousiasme mee het water in nemen. Klik hier voor meer informatie!

WindTownWindTown Cumbuco, Brazilië
Wil op kiteles in de warmte nét buiten het gezellige stadje Cumbuco? Bij hebben ze diverse opties voor les.
Heb je wellicht al eigen spullen, dan kun je gebruik maken van kluisjes voor je gear. De kitesurfschool zit bij de accommodatie: Direct aan het strand, bij het hotel.

Barrinha de Baixo, Brazilië
Barrinha de Baixo -of kort weg Barrinha– is een opkomende spot enkele kilometers upwind van Prea en Jericoacoara. Met ‘opkomende spot’, bedoelen wij; het is er nog vrij rustig! Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Jericoacoara.  De kiteles of kitelessen die je hier boekt, worden bij locals afgenomen en het volledige lesbedrag gaat ook naar de local toe. Daarom dien je contact met ons op te nemen, wanneer je lessen wil volgen op deze spot. Dit kunnen wij voor je regelen.
Net als onze overige locaties in Brazilië gaat op een normale dag de wind om 11 uur ‘s ochtends “aan” waarna het de hele dag zo rond de 23 tot 30 knopen waait. Het wind seizoen begint in juni / juli en eindigt in januari. De overige maanden is het vaak ook nog kite-able maar geen hoogseizoen meer.

 

Foto zwembad windtown
Windtown Zwembad

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

 • Hidden
 • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!