Ride Engine Harnas test

Al een tijdje was ik op zoek naar een harnas waarmee ik na een lange sessie geen rugpijn zou ervaren. En, ik denk dat ik ‘m gevonden heb: De RideEngine.
Lees hier mijn test ervaring & review. 

Type rider

Mijn mijn 1m78 en 65kg heb ik volgens mij een redelijk ‘normaal’ dames postuur. Ik heb diverse dames trapezes of harnassen gehad: De ION sol, de Mystic diva en de sultane van Underwave. Ik vind een goed stevig harnas met veel backsupport belangrijk. Omdat ik vooral bezig ben met springen & “freestyle kitesurfen” vind ik het ook fijn als het harnas mij stabiliteit geeft in mijn rug maar toch voldoende bewegingsvrijheid.

Waar ik op let
Bij het kopen van een harnas let ik dus op bovengenoemde. Daarnaast is het belangrijk dattie’ gewoon goed blijft zitten waar ‘die zit. Wanneer een trapeze omhoog schuift is dat bijzonder onprettig voor je borsten ; ) . Daarnaast is het ook zeer oncomfortabel voor je ribben. Omdat ik ook wel eens last kreeg van mijn ribben, vind ik het belangrijk dat een trapeze zachte randen heeft.
Kort samengevat let ik dus bij het kopen van mijn harnas op: 

  • Stabiliteit & Back support;
  • Blijft goed zitten; schuift niet;
  • Zachte randen;
  • Klein (niet de hele rug bedekkend) voor voldoende flexibiliteit tijdens tricks

In de shop

Wanneer ik de Ride Engine bij KitesurfShop Haarlem in mijn handen krijg, vraag ik direct om ‘de kleine spreaderbar’. Je hebt het harnas ook met een ’touwtje’ wat ze de Slider Bar noemen, maar ik heb gewoon een haak nodig om in & uit te haken met tricks. De slider bar is weer chiller als je gaat waveriden -wat ik eerst nog (beter) moet leren, voordat ik mijn harnas daarop uit ga zoeken.
De spreaderbar is gelukkig in de shop aanwezig en het Ride Engine harnas maat S wordt voor mij in elkaar gezet om te passen.

Wanneer ik het harnas om doe, valt mij op dat het harnas super hard is (de achterkant) maar evengoed lekker licht.
Daarnaast is het harnas om je lichaam wel zacht door de padding.
Wanneer ik de boel strak wil trekken, merk ik dat dat niet zo easy peasy gaat als bij de diva bijvoorbeeld. Alles is nog nieuw en stijf. Ik leer dat dit goed is en dat hierdoor het harnas na het dragen écht naar jóuw lichaam gaat vormen. Dat spreekt mij aan. Ik heb hierdoor helaas nu wel even wat hulp nodig bij het aansjorren. Wanneer het harnas eenmaal zit, zit het comfortabel (voor zover je dat kunt zeggen over een harnas, want laten we eerlijk zijn, zo’n strak ding om je buik is nooit 100% fijn, toch?). Ik ga aan het touw hangen dat in de shop aanwezig is en zet mijn voeten tegen de muur waardoor ik echt in het harnas hang. Het harnas blijft -ondanks dat ik gewone kleding draag- keurig op zijn plek zitten.

Omdat het nogal een aankoop is -RE is niet de goedkoopste- mag ik het harnas mee op test. Super chill!

Voordat ik ga vraag ik toch nog even naar de kleur. Helaas is deze de enige op voorraad in mijn maat.
Het harnas is dus Rood.
Rood.. Ik blijf een meisje en baal stiekem een beetje omdat dit harnas ook in een prachtige kleur groen/blauw komt en in stoer-grijs…

Op het water

De eerste sessie is gelijk een lekkere: Met de 7m Slingshot RPM knallen op Medemblik met 25+ knopen.
Ik draag die dag mijn winterpak en merk dat ik het harnas toch iets ruimer moet zetten om ‘m dicht te krijgen.. Aan weerskanten zitten buisjes die je om de spreaderbar heen doet. De uiteinden van deze ‘buisjes’ moeten bij voorkeur onder het stof van het harnas verdwijnen nadat het harnas strak zit. Hier heb ik wat moeite mee.

Aan beide kanten van het harnas zit een ringetje om mijn leash aan te doen. Handig! Want ik draag mijn leash het liefst op links (mentaal dingetje, slaat nergens op want ik heb tot op heden no steeds geen HP gesticked).

screengrag harnas test ride engine medemblik
Screengrab harnas test medemblik

Tijdens het varen
Als alles goed zit ga ik het water op. Ik kan lekker in het harnas hangen en deze schuift niet om hoog, ook na wat gnarly crashes (waaronder een onbedoelde unhooked 1080′) zit het harnas nog prima op z’n plek. Wanneer ik mij in het water om moet draaien (ik lig op mijn rug/zij na een crash) merk ik dat het harnas dit niet bemoeilijkt, ik kan mijn bovenlichaam voldoende bewegen.
Ook tijdens de tricks blijft het harnas goed zitten.
Bij het toeside varen moet ik wennen dat het harnas helemaal niet ‘meedraait’. Dat is op zich de bedoeling maar mijn vorige aankopen draaiden altijd iets mee.
Ik moet dus ook juist wennen aan het feit dat dit niet gebeurt, maar dat is prima.

Na ruim 2 uur springen, vallen en varen kom ik gesloopt het water af. Top sessie! En, geen last van mijn rug en ribben.

Het harnas uit doen gaat heel gemakkelijk.
We ruimen de spullen op zodat we ’s middags nog een sessie op Wijk Aan Zee kunnen doen. Hier varen we maar kort en om beurten met een waveboard. Nu vind ik het toch wel jammer dat het harnas niet iets meedraait, omdat ik er nu voor mijn gevoel niet echt lekker in kan gaan hangen… Maar goed, daar heeft RE dus een oplossing voor met de slider bar!

Go Pro screengrab harnas test Medemblik
Screengrab harnas test Medemblik 2

Nieuw harnas

Ik heb de volgende dag de knoop doorgehakt en Kitesurfshop Haarlem een berichtje gestuurd: “Ik ben om, bedankt dat ik het harnas op test mee kon krijgen!”.

Benieuwd naar mijn nieuwe harnas? Bekijk het filmpje van RE hier of ga ook even langs de shop om ‘m zelf te zien, te voelen en te proberen!

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

  • Hidden
  • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!