Kitesurf Brazilië – ervaringsverhaal van gast-blogger Juliette

Kitesurf Brazilië gast-blog

door Juliette Moulen

.

Na vele toffe verhalen te hebben gehoord over kitesurfen in Brazilië moesten we er natuurlijk zelf ook heen! In november 2018 gingen ik (Juliette) en mijn vriend (Remco) voor 4 weken naar kitesurf Brazilië: een waar paradijs! In dit blog vertel ik mijn ervaringen over deze fantastische reis langs de Braziliaanse (kite-)kust.

Aankomst Fortaleza

We vlogen 12 november 2018 rechtstreeks met KLM naar Fortaleza.
We hadden een ruimere auto (Renault Duster) gehuurd bij Movida (helemaal prima) om alle kitesurf spullen mee te nemen. Het is een iets hogere SUV zodat we er hopelijk ook mee door het duingebied konden rijden. We lieten de stad Fortaleza snel achter ons en reden door naar Cumbuco als eerste kitesurf Brazilië stop.

Cumbuco

We werden ’s avonds goed ontvangen bij Windtown en doken gelijk ons bed in. In de ochtend werden we (mede door de jetlag) wakker van de golven die op het strand sloegen (ja… zo dicht op t strand heb ik zelden geslapen!). Voor het verblijf (met zwembad!) van Windtown kun je direct kiten op zee. Het heeft er wel een beachbreak, dus je moet er even doorheen zien te komen. Gemiddeld waaide het hier 16-21 knopen. Mooi weer voor mijn 9m en Remco de 12m.

 

Kitesurf Brazilië -Foto WindTown Hotel bovenaf
WindTown Hotel – Cabanas van bovenaf

Vanaf Windtown kun je downwind naar de Cauipe lagoon ten noord-westen van Cumbuco. Een hele mooie lagoon, maar zeker in het hoogseizoen kan deze erg druk zijn. De pro freestylers oefenen hier hun tricks en hebben de neiging de spot wat te claimen. Mocht je met de auto komen, genoeg parkeerplek, maar let op dat je niet vast komt te zitten in het zand. Ook kan je er met een buggy heenrijden (die je huurt in Cumbuco), maar die schijnen nogal vaak stuk te gaan en je spullen liggen er open en bloot in.

Nog verder downwind bevindt zich de lagoon van bij Taïba. Iets minder druk omdat hij wat verder weg ligt. Je kan hier eventueel ook verblijven (hebben wij niet gedaan).

Een andere iets minder drukke lagoon vonden wij bij Tabuba (ten zuid oosten van Cumbuco). In de ochtend waren wij hier bijna de enige! In de middag vult het dagstrand zich met Brazilianen (in het weekend) en wordt de lagoon voller.

Kitesurf Brazilië – rondom Cumbuco

Er zitten dus rondom Cumbuco alleen al tal van spots waar je je gemakkelijk 1 tot 2 weken kunt vermaken. Daarnaast heeft het hotel waar we sliepen een goede kitesurfschool en huurmateriaal beschikbaar. Cumbuco is zelf een levendig (iets wat toeristisch) dorpje waar je prima kan eten en cocktails drinken! Probeer vooral ’s avonds ook de food-kraampjes op het plein; spotgoedkoop en heel lekker!

Jericoacoara, Prea & Guríu

Vanuit Cumbuco reden wij door naar Jericoacoara (ook wel Jeri genoemd). Wow! Wat een bijzondere plek is dit, middenin een groot duingebied!
Wil je hier zelf heen rijden heb je of goede drive skills nodig of een 4×4.
Wij hadden een SUV, geen 4×4 maar zijn wel door het duingebied gekomen! Je banden echt flink leeg laten (tip: koop een drukmetertje) en goed op en neer sturen zodat je banden niet vast komen te zitten in het zand. Volg dan de vele 4×4 taxi’s die er rijden.
Je kan ook je auto ten zuiden van Jeri parkeren en je er met een taxi 4×4 heen laten brengen. Wij reden via het zuiden naar Jeri, maar achteraf was het vele male beter om via Prea en de kustlijn naar Jeri te rijden. Je gaat dan een veel kleiner stuk door het duingebied en dit gebied is gemakkelijkere te rijden. Probeer langs het strand wel op het getij te letten en met laag water te rijden.
Nog mooier om een driver te huren en zelf vanuit Prea te downwinden naar Jeri!

Jeri ligt op een punt en het wordt afgeraden om voorbij de punt te kiten het wordt daar namelijk aflandig en super vlagerig! Stop dus op tijd en rij het laatste stukje door de duinen richting Jeri.

 

Kitesurf trip Brazilië Juul en Rem

KitesurF Brazilië – rondom jeri

In Jeri zelf kun je niet kiten (heel vlagerig en aflandig), maar ga voorbij de grote duin (west waards) en begin daar aan een fantastische downwinder naar Guríu.

Guríu is een riviermonding met een grote lagoon. Hier kun je na je downwinder even heerlijk uitrusten bij Theo. Theo staat met een klein hutje op het strand met een vers visje die hij voor een paar euro vers voor je bereid op zijn zelfgemaakte BBQ. Je kunt dan kiten in de lagoon en teruggaan naar Jeri OF zelfs door downwinden naar Tatajuba. Let wel op dat je op tijd terug gaat want de auto-boot-taxi’s in Guríu gaan niet meer na zonsondergang. Ook met hoog water wordt het lastig om terug te rijden voor de driver/taxi over het strand, dus let ook op het getij!

Je hebt dus in Jeri altijd een driver nodig of een taxi die je naar de opstap-plek brengt (Prea of voorbij de zandduin in Jeri) en weer terugbrengt naar Jeri. Je mag überhaupt niet in Jeri zelf rijden (er is een parkeerplaats vlak voor het dorpje). Vaak kun je die voor een 15-20 euro ergens in het dorp wel regelen. Rondom Jeri waait het HARD (25-38knp)! Ik vaarde hier dagelijks met de 5m mijn vriend met de 7m. Jeri zelf is een vrij toeristisch, maar wel een erg leuk vissersdorp. Je kan er goed uitgaan en heerlijk eten. Café Jeri is erg leuk voor een heerlijke cocktail, DJ’s en licht- en vuurshows. Ga op tijd, want er kan een flinke rij staan (16.00-17.00) en geniet van de zonsondergang.

’s Avonds staan aan het strand van Jeri diverse cocktailkraampjes met heerlijke caipirinha’s en caipiroska’s! Op vrijdagavond is bij Pousada Solar da Malhada een Samba party (Samba da bêncão), erg leuk! Starttijd volgens de flyer ongeveer rond 22.37, maar reken op later 😉 ..

 

 

kitesurf brazilië

Barra grande

Na Jeri, reden wij door naar Barra Grande. Dit was onze noordelijkste spot. Vanuit Barra Grande is het 3km downwind naar een fantastische lagoon!! Voordeel hier is dat t echt minder druk en minder toeristisch is. Je gaat met t ezeltje terug upwind. In t ergste geval moet je lopen (is lang maar te doen) en sommige kiters varen zelfs upwind terug. Wij sliepen hier in het dorpje, 5 minuten van het strand in een prachtige bugalow bij Pousada Espaço Zen. Wat een heerlijke plek, hier hadden we wel langer willen blijven! Bij ons begon hier de wind weg te vallen (begin dec) maar normaal geldt hoe noordelijker hoe meer wind!

Kitesurf Brazilië – Barra Grande

Qua kitespot kun je hier voor het dorp kiten tot aan de lagoon downwind. Upwind van het dropje zit wel een groot rif/stenen. Met laag water zie je het liggen en met hoog water is de afscheiding er met een boei aangegeven.

Op zaterdagavond hadden in Barra Grande trouwens net als in Jeri, een Samba party. Dit was bij Ser Tão. Verder is het dropje vrij stil en rustig.

 

Last stop: Ilha do Guajirú

Toen reden we terug, oost-zuid waards, naar Ilha do Guajirú.
Ilha do Guajirú is eigenlijk een toeristisch straatje met hotels (pousadas) bij de stad Itarema. Het heeft een mega grote vlak water lagoon voor de deur! Wij hadden helaas wat pech met de wind hier, maar normaal is het hier in de periode dat wij er waren (november) prima varen (22-28knp) voor 7m-10m kites.

Plan deze plek bij voorkeur met hoog water rond het middaguur, dan kun je het langste genieten van de lagoon. Met laag water loopt de lagoon namelijk erg leeg en kun je dus eigenlijk niet varen.

Ga vooral ook het stadje Itarema in en ga een keer uit eten bij Oasis in Itarema voor goed vlees en vis voor een zeer goede prijs!

 

Foto Ilha do Guajirú lagune
Ilha do Guajirú, Ceará, Brazilië

 

 


Nog niet overtuigt om zelf een kitesurf vakantie naar Brazilië te plannen?

We noemden 5 redenen waarom Brazilië ook op jouw bucket-list moet staan.

Volg ons ook op #instagram & check onze highlighted Brazil story voor meer beeld & info.


Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

  • Hidden
  • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!