Steeds meer kitesurfers hebben een camper waarmee ze op pad gaan: roadtrips naar vette kitesurf spots, de vrije natuur in! Hoe vrij is die natuur dan eigenlijk, in other words: ga je ook wildkamperen? Ja, wij wel! Graag zelfs! Daarom een blog over wildkamperen voor kitesurfers waarin we je een aantal tips meegeven voor jouw volgende (wildkampeer-)trip met de camper!
- De (voor de hand liggende) voordelen van wildkamperen voor kitesurfers;
- Het vinden van een goede slaapplek;
- Praktische tips.
Voordelen van wildkamperen
Geld. Een camping in Spanje kost in het hoogseizoen al snel 30 eurries per nacht. Dat is snel besparen dan, wanneer je gaat wildkamperen. Ook al doe je dit maar een paar dagen van de twee weken vakantie.
Unieke plekken. Hence: onze blog over Zweden en Italië bijvoorbeeld (zie links verderop in dit artikel). Een “privémeer” of een biljartlaken-vlakke spot voor jezelf en je vriend(in)…
Vrijheid. Dit is voor ons toch wel de belangrijkste. Of het nu languit op bed met de deuren achter open uitkijken over het Como Meer is of dat het besluiten is “hier is het mooi, hier blijven we”. Zelf kunnen kiezen, zelf bepalen en overal je “eigen thuis voor de nacht” van maken. Dat gevoel is onbeschrijflijk.
En last but not least… de meest voor de hand liggende misschien wel: JIJ bent als eerste op de spot (en je gaat als laatste weer “weg”).
Tip: Sluit een Camperverzekering af!
Het vinden van een goede slaapplek voor kitesurfers
Een veilige plek is natuurlijk sowieso en belangrijk of je nu kitesurfer bent, of niet.
Maar misschien wil je jouw wetsuit wel buiten te drogen hangen of laat je je boardje op je roofrack liggen.
Dan is het helemaal fijn wanneer je niet in een of ander spannend buurtje staat, toch?
Wij gebruiken zelf de app “Park for Night”. Hierop kun je plekken vinden waar je al dan niet gratis kunt (wild)kamperen. Er staan ook gewone parkeerplaatsen op, campings en dus wildkampeerplekken. Mensen kunnen ook een review achter laten. Dat is fijn; zo kun je direct lezen hoe anderen het ervaren hebben. Een andere fijne app waarmee je gebieden kunt ontdekken is camper contact.
Verder gebruiken wij vaak ons (boeren) verstand. Is het een drukbezocht natuurgebied of park? Dan is de kans dat je wordt verwelkomt met een verkeersbord waarop tijden staan dat je er mag parkeren (en dat je er dus niet mag overnachten) vrij groot. Daarnaast is het denken we slim, dat je je een beetje hebt verdiept in het land of het gebied waar je graag zou willen wildkamperen. Is het legaal? Wordt het gedoogd?
Sluit voor je op #RoadTrip gaat ook een Camperverzekering af!
Wildkamperen: legaal of niet?
Wildkamperen is in sommige landen verboden, maar wordt in veel EU landen, zoals Frankrijk en Portugal, gedoogd. Zeker in gebieden waar het minder druk en toeristisch is, is wildkamperen voor ons kitesurfers vaak mogelijk.
In andere landen, zoals Zweden (en meer Scandinavische landen) heb je de “Freedom to Roam” wat, wat ons betreft, echt geniaal is! Wild kamperen is legaal want, zo stellen ze: Natuur is van iedereen en zou dus ook “vrij gebruikt” mogen worden. We vonden de mooiste plekken en kwamen op verlaten kitesurf spots. Daarover schreven we enkele jaren geleden dit blog. We gingen toen trouwens niet met een camper weg maar het was “wildkamperen voor kitesurfers met een daktent” (Gewoon op je family-proof station wagon te monteren zo’n ding).
Please note…
Qua de plek waar je gaat wildkamperen is het tot slot van belang dat we je er nog even aan herinneren dat het is altijd belangrijk is, om de plek waar je staat te respecteren; netjes achter te laten en geen overlast te veroorzaken. Een gezellig kampvuurtje na je kitesurf sessie is op veelal not-done (tenzij je toevallig op een geweldige wildkampeer (niet kitesuf-)spot in Zweden belandt waar ze zelfs al een ‘Fire Pit’ hebben aangelegd. Heerlijk!)
Ook het (heel) lang op één plek blijven staan wordt niet gewaardeerd. Let bij het uitkiezen van je wildkampeerplaats ook altijd op de natuur voorschriften zoals “beschermde (duin)gebieden”.
De praktische tips voor wildkamperen voor kitesurfers
Water
Water is essentieel. We hebben in onze bus een vrij grote water tank maar met koken, tanden poetsen en (gezicht & oksels) wassen gaat deze echt in rap tempo leeg. Daarom Staan wij graag bij een water tap punt. Waar vind je die zoal (gratis en voor niets)? Nou: bij tankstations en (misschien wat minder gezellig) op begraafplaatsen!
Tijdens onze roadtrip naar (o.a.) Italië vorig jaar stonden we op een ge-wel-di-ge kitesurfspot aan Lake Como (je kunt ook kiten op dit meer, niet op deze wildkampeer spot) maar deze spot waar we meerdere nachten geslapen hadden was wel aan het meer (’s ochtends een frisse duik, of een sunset swim!), met magische uitzichten én naast een begraafplaats/ kerk(?) met behalve water tap punt ook gratis openbare toiletten (Score!!!).
Liever niet wildkamperen in Italië?!
Bekijk hier diverse campings Italië (ook huisjes/tenten boekbaar!)
En, bekijk hier de campings bij het Gardameer
Wat mij op het volgende punt brengt: toiletten.
WC
Wij hebben geen toilet aan boord. Wildplassen is echt een stuk minder spannend (ook voor de dames) dan je misschien van te voren zou denken. Maar, poepen moet (ook). En dat doen de meeste mensen toch liever niet in het wild (en als je dat wel doet, be a gentle man (of vrouw) en graaf een kuiltje en begraaf je drol!). Wij zoeken dus vaak een plek met een toilet in de buurt. Openbare toiletten vind je vaak bij grote wandel gebieden. Ook grote supermarkten hebben vaak (gratis!) wc’s.
Of wij aan zouden raden een toilet aan boord te hebben? Dat hangt natuurlijk van je camper af maar een “porta potti” is over het algemeen ook niet echt heel erg geschikt voor volwassenen-drollen. Daarnaast neemt het redelijk wat ruimte in. Voor ons was dit dus een no-brainer : )
Douche
Maar goed, we willen het wel graag een beetje kuis houden allemaal. Douchen hoeft echt niet elke dag maar na een kitesurfsessie is jezelf even afspoelen en ontdoen van de geur van neopreen natuurlijk wel erg fijn. Daarom nemen wij altijd een extra jerrycan mee die achterin de bus staat. De één tilt ‘m op en de ander kan eronder staan om zich af te spoelen (tip: leg de jerrycan in de zon op het dak of een beetje uit het zicht naast de bus, als je voor een sessie gaat… Dan sta je daarna lekker onder lauw-warm water).
Dit afspoelen doen wij gewoon door onze achterdeuren open te zetten en de achterkant van de bus een beetje afgeschermd te parkeren. Dan hoeft je ook niet je wetsuit of bikini/ boardshort aan te houden (tenzij je echt bang bent dat “ze je zien” natuurlijk – maar trust me; door de jaren heen wildkamperen maakt dat je hier op den duur echt een stuk makkelijker in wordt (hoewel kitesurfers dat over het algemeen sowieso al zijn natuurlijk).
Veel mensen gebruiken voor bovengenoemde ritueel trouwens een ‘solar shower’. Werkt ook prima hoor, hebben wij op onze vorige trips met onze oude busje wel meegehad naar Denemarken bijvoorbeeld. Wanneer je niet van plan bent meer geld uit te geven dan nodig, dan werkt een (oude) jerrycan net zo best.
Toe aan een “echte douche”?
Wij douchen graag bij zwembaden. Of pakken toch gewoon een nachtje (of 2) camping.
In contact komen met andere kitesurfers met busjes?
Wij hebben deze groep op facebook opgericht en je bent meer dan welkom om aan te sluiten! Deel hier ook vooral al jouw (wild)kampeer en camper tips:
Nog geen eigen bus? Je kunt ook een camper huren! Bekijk de opties bij WorldWide Campers (zij sturen je ook gratis en vrijblijvend een prijsopgave).