Roadtrip: Kitesurfen in Zweden

Kitesurfen kan aan de andere kant van de wereld, maar soms is wat dichter bij huis minstens zo goed en bijzonder. Wij gingen deze zomer op ontdekkingstocht door Zweden en vonden wat hidden gem’s die het delen waard zijn. Lees hier over onze ervaringen met kitesurfen in Zweden.

Hoe wij naar Zweden zijn gereden (‘de kitespot route’)

Dit keer gingen we niet met ons vw busje, maar besloten we een daktent op onze auto te zetten. Deze kun je kopen bij Daktent.nl of bij Off Grid bijvoorbeeld.

[tip: heb je zelf geen bus, maar wil je met een camper naar Zweden? Huur een camper!]

Wij hebben voor huren gekozen bij de eerstgenoemde. Met deze daktent konden we relatief goedkoop rijden en konden we ook snel de wind achterna in Zweden (en omstreken).

Begin augustus vertrokken we eerst richting Rügen. Bekend gebied, maar oh zoveel goede kitespots! Aldaar dus eerste en paar dagen van de wind genoten.
Vanaf dit Duitse schiereiland kun je de boot pakken van Sassnitz naar het Zweedse Trelleborg. Deze tocht duurt 4 uur en heeft vooral in het begin prachtig uitzicht. Wij hadden mazzel want met een zonnetje en weinig wind was het goed toeven op het dek!

Aan boord deze StenaLine boot kun je douchen, gebruik maken van de WiFi, binnen & buiten chillen. Ze hebben zelfs een gamehal voor de kleintjes.

Aangekomen in Trelleborg was het eind van de middag. Omdat je in Zweden “the freedom to roam” hebt, de natuur ‘gemeengoed’ is, besloten we gewoon naar een natuurpark dichtbij te gaan. Dalby nature reserve. We vonden een parkeerplaatsje bij één van de wandelroutes door het park waar we de daktent omhoog zetten (letterlijk 2 minuten werk) en een pannetje penne kookten.

No-wind-Activities genoeg!

Zweden is niet bijzonder windzeker in de zomer, net als dat Nederland dat niet perse is, maar gelukkig is er nog genoeg ander leuks te doen in Zweden. We zijn gaan hiken waarbij we per ongeluk nogal camouflerende kleding droegen en er 2 spelenende herten recht op ons af renden waar we alle 4 van schrokken, we zijn op city tripjes gegaan naar Malmö, Lund en Götenborg (allemaal aanraders als je houdt van lekker eten, mooie parken en gebouwen).
In Malmö drink je de beste koffie bij “Lilla Kafferosteriet” (fairtrade, groot maar super knus café met heerlijke buitenplaats).
In Lund ga je naar “Coffee Break” waar ze heerlijke huisgemaakte scones en carrot cake hebben.
In Göteborg (moet) je naar “Bengans Kivor & Café” voor een lokaal gebrouwen IPA, een lekker wijntje, heerlijke carrot cake EN een kijkje in de grote platenzaak die beneden gevestigd is. Het gebouw is een oude bioscoop. Super vet.

Je kunt in Zweden natuurlijk gaan suppen, kanoën, ziplinen, zwemmen, mountain biken… Never a dull (inactive) moment!
Maar goed. Als het wel waait, dan zoek je zo snel mogelijk de beste kite spot op. Toch?! Kitesurfen in Zweden is namelijk ook een ‘must do’….

Hiken en wildkamperen bij Vänern lake
Hiken bij Vänern lake

Hoe bekijk je waar te gaan kiten?

Op windfinder.com zagen we een groene vlek boven het zuiden van Zweden, richting Zuid-ZuidOost. Dus we pakten de “wind & kitesurf guide” van stoked publications er bij en zagen dat er gekite kon worden bij een kitespot met de naam Falsterbo. Daar zijn we heen gereden, met een kleine tussenstop voor broodjes & fruit.
Éénmaal op deze eerste kitesurfspot in Zweden vonden we deze een beetje tegenvallen omdat het niet super vlak was, het strand heel smal en er héél veel seagrass in het water dreef. Dit laatste had als gevolg dat wanneer je je kite hierin crashed het gras aan je lijnen gaat zitten waardoor deze zo zwaar worden dat je de kite niet meer kunt herstarten en je aan land moet om je lijnen eerst schoon te maken. Beetje onhandig als je tricks wil oefenen in het wat ondiepere gedeelte…
Dit hebben wij dus ook niet gedaan en verder naar achteren bleken de condities toch prima! Kleine chop/ deining voor een leuke afzet bij sprongen en alle ruimte.

Terug aangekomen zat er een briefje onder onze auto ruit van een mede kiter die ik eerder sprak op het strand. Ik vroeg hem om de spots in de omgeving en de echte aanraders. Hij heeft een aantal spots op het briefje gezet. Wat attent!

Landskrona (Lundåkra) was één van de kitespots die echt een must-kite zou moeten zijn vooral voor freestylers, helaas geen wind daar komende dagen, dus we besloten nog een stukje verder omhoog te rijden langs de kust.
We verlieten Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden om door te rijden naar Halland gelegen langs het zuid-westen van Zweden. Volgens de ‘bijbel’ (de Wind & Kitesurfguide) zouden hier tal van spots te vinden zijn. Vlak, choppy en wave.

Zweden roadtrip boeken tips
zweden roadtrip boeken

Kitesurfen in Zweden.
Twee topspots, (bijna) voor ons alleen!

We hebben het getroffen, want we hebben in de tweede week van onze vakantie vrijwel élke dag kunnen varen. Vooral in het gebied vlak boven het (niet heel bijzondere) stadje Varberg. Wanneer je van vlak, maar dan ook écht vlak water houdt, lees dan even verder voor kitesurfen in Zweden.

 • Torkelstorp, Kungsbacka (ZW – ZO, beste: ZZO)
  Kite oplaten is als het wat drukker is (lees, maximaal 6 andere kiters op een zeer ruime spot) wat lastiger omdat er slechts een klein grasveldje is om op te tuigen. Dit grasveldje ligt aan een mini haventje waar een paar bootjes liggen. In het water liggen een paar stenen die zijn gemarkeerd met stokken en die je goed kunt zien. Nu naar de voordelen..
  Het is er mega-vlak. Er ligt een strekdammetje op links waar de waaghalzen met gemak overheen kunnen springen. Het is er aan de zijkanten te ondiep voor foilen of voor windsurfers/ surfboardjes. Er ligt vrijwel geen viezigheid qua schelpjes etc. op de bodem.
  De scenery is echt geweldig: Bos, stenen, groen! Er grenst dan ook en natuurpark aan vast waar je volgens mij heerlijk kunt wildkamperen! Wij zijn na het bezoeken van deze spot echter gelijk doorgereden naar de volgende omdat de wind teveel naar west draaide.

  Torkelstorp, Zweden
  Torkelstorp Zweden
  
  
  Torkelstorp freestyle kitespot
  Torkelstorp kitespot

   

 • Rågelund, Kungsbacka (NNW – Z, beste: WZW)
  Naast de grote weg ligt een kleine onverharde parkeerkeer plaats en iets verderop staan twee containers waarin de kiteschool + shop gevestigd zijn. Je kunt je kite optuigen recht voor de spot op het grasveldje tussen het riet. Genoeg ruimte, want het is er wederom niet druk. Het is aan de zijkanten erg ondiep dus vaar wat verder uit voor je je tricks doet.
  Het is er wederom super vlak met prachtige omgeving! Ultiem kitesurfen in Zweden. In het midden van de spot ligt een klein eilandje waar je op kunt om even te chillen. Je kunt verder opkruizen en de hele baai oversteken als je meters wil maken.

  GoPro screengrab Ragelund
  GoPro screengrab Ragelund

Boek een stacaravan, tent, huisje of camperplek en maak een mooie tussenstop:
Campings Duitsland

 

 

 

Heb je geen camper, maar wil je wel met een bus op roadtrip?
Je kunt hier een gratis offerte opvragen en vrijblijvend bekijken wat de opties zijn voor jouw roadtrip!

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

 • Hidden
 • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!