Welk type board is voor welk type kitesurfer?

Wat kies jij: een twintip, sufboard of foil? Of is kiezen niet nodig?!

In dit artikel kun je lezen:

 • wat de verschillende boards zijn;
 • voor welk type kitesurfer de boards (het meest) geschikt zijn;
 • welke bestemmingen welk type board vooral gevaren wordt.

TWINTIP, SURFBOARD OF FOIL

 

Twintip oldshool trick

Twintip

Een twintip is een “normaal kiteboard”. Beiden uiteinden (de ‘tips’ van het board) zijn hetzelfde. Dit is het meest voorkomende board op het water. Vrijwel elke beginnend kitesurfer leert varen op een (grote en brede) twintip. Een twintip is leuk in diverse omstandigheden: Je kunt er op zee mee varen in de golven en op vlak water. Twintips worden over het algemeen met straps gevaren maar ook steeds meer (jonge) mensen stappen over op boots. Velen geven aan dat de “direct feel” het het board super fijn is, en dat de pop veel harder en intenser wordt met boots.

Girls love Boots #1

 

Bekijk al onze bestemmingen geschikt voor “FREESTYLE” kitesurfen

Surfboard

Een surfboard, ook wel een “directional” genoemd, lijkt op een regulier Golfsurf shortboard maar is specifiek toegespitst op het golven pakken met een kite. Aan de tail vindt je vaak 3 vinnen (twee vinnen aan de zijkant en een vin in het midden) en aan de nose vind je een punt of een andere “ronding”. Elke shape is specifiek voor een bepaald type condities.
Je kunt een waveboardje strapless varen (op een pad of op wax, inderdaad, zonder straps dus ;)) of met strap(-s).
Behalve voor het pakken van golven wordt een directional ook vaak gebruikt voor lichtweer. De boards hebben namelijk een goed drijf-vermogen en zorgen dat je super gemakkelijk hoogte loopt.

Foil

“The next best thing” volgens een toenemend aantal kitesurfers. Uitdagend, bijzonder en mogelijk met (zeer) weinig wind. Een foil-board is een board met een grote lange “vin”, of eigenlijk mast / vleugel. Deze vleugel komt, wanneer je aan het foilen bent, voor het grootste gedeelte uit het water. Dit zorgt ervoor dat het board los komt van het water en jij als het ware “boven het water zweeft”. Foilers vergelijken dit gevoel met een vliegend tapijt.

Een twintip, surfboard of foil zijn dus alle drie vrij specifiek te noemen.

onze host in tarifa
kitesurf sessie Tarifa

Tarifa is een bestemming die zich voor alle type boards leent

WELK TYPE KITESURFER GAAT VOOR WELK TYPE BOARD

(MIJN ERVARING)

Voorheen dacht ik altijd dat het bepalend was, wat je focus is: Hou je van de golven dan ga je varen -of leer je varen- op een directional. Ben je wat ouder en wil je varen in (zeer) lichte wind (en heb je veel centjes…) dan ga je (leren) foilen….

Ben je een free-rider, dan blijf je lekker varen op een twintip. Ga je voor tricks, dan schroef je er na verloop van tijd boots op…..

Mijn persoonlijke ervaring leert, dat het eigenlijk niet zo zwart-wit is.

Ik heb mijn man een directional cadeau gedaan die ik zelf ook steeds vaker begin te pakken. Ondanks dat de omstandigheden misschien ook wel perfect zijn voor een potje freestyle – al dan niet met mijn board met boots. Daarnaast groeit mijn nieuwsgierigheid naar het foilen…

Mijn motivatie om een strapless wave-boardje te pakken is omdat ik op het directional boardje opnieuw uitdaging ervaar. En vrijheid. Het is heerlijk om “los” op je plank te staan en je te mannen door de golven van de Noordzee. Daarnaast is het veel makkelijker dan dat ik aanvankelijk dacht. Ben je dus op zoek naar een (redelijk betaalbare) uitdaging? Dan is een directional misschien wel een leuke toevoeging voor je. Bonus: je kunt nu ook varen met minder wind t.o.v. je twintip.

Een groot aantal spots zijn daarnaast geschikt om je eerste ‘strapless’ meters in waves te maken.
De vlakke stukken van de Dakhla lagune zijn prettig om te leren, maar wanneer de wind opsteekt is het in het midden van de lagune vrij intens qua chop! Perfect dus om je ook in deze deining/ golfjes te leren mannen. Klaar voor je eerste golven? Dan zit je in Dakhla ook goed: vanaf de lagune gaan er gratis transfers naar Oum Lambouir (wavespot bij WestPoint hotel).

Bekijk hier al onze opties in Marokko

Wat mij eigenlijk direct op het volgende brengt:

WELKE KITESURF VAKANTIE BESTEMMING VOOR WELK TYPE KITE BOARD

Of je nu gaat varen met een twintip, surfboard of foil: er zijn veel spots én vakantie bestemmingen waar je terecht kunt.

Een aantal uitgelichte spots:

 • Zandvoort – Ga je (je eerste) golven pakken? Of lekker freeriden / boosten? Zowel directional als twintip is hier top! Omdat de Noordzee diep is -en je die diepte nodig hebt om te kunnen foilen- kun je hier in lichtweer ook prima foilen! De zee is dan wat vlakker wat vooral de eerste paar keer foilen een stuk makkelijker maakt. Same goes voor Egmond trouwens!
 • Dakhla, Marokko – het midden van de lagune is diep (foilen!), in de wintermaanden is er minder wind (foilen!) en bij de school geven ze foil les/ kun je een foil boardje huren (er is dus geen reden meer om te kunnen zeggen dat je niet kan leren foilen in Dakhla ;)).
  Maar Dakhla biedt meer; bij WestPoint hotel zijn golven (daarnaast zijn er nog minstens 3 andere wavespots die het bezoeken waard zijn) en de taxi ritjes tussen hotel PK25, Attitude / Westpoint zijn gratis!
  Needless to say: freeriden/ freestylen op een twintig is natuurlijk ook prima in Dakhla!
  Meer over Dakhla lezen? We hebben er veel blogs over geschreven.
 • Essaouira, Marokko – Wil je niet al te ver vliegen en naast kitesurfen (en surfen) wat anders doen (denk: authentieke markt bezoeken, lekker uit eten en een terrasje pakken) denk dan eens aan Essaouira. De zee heeft voorspelbare golven wat het voor een twintip (beginner /freerider) ook een toegankelijke spot maakt. En jazeker, als je op een directional vaart ga je hier heel veel lol beleven.
 • Sri Lanka – Een van onze favoriete bestemmingen omdat hier alles kan: veilig leren kitesurfen op de vlakke tot choppy lagune op een twintip. Je eerste golfjes leren pakken bij Donkey Point op zee of foilen (de lagunes zijn in het midden erg diep)! Er is goede wind in de winter en in de zomer.
  De hotels waar wij voor werken hebben know-how over twintip, surfboard en foil! Alles is eigenlijk mogelijk wat betreft clinics/ lessen of coaching. Een kleine tip voor de twin-tippers: SEND IT kitecoaching, coach Zac is een aanrader als het gaat om zowel “new-school” (uithaken) tot “oldschool” (denk bijv. one-footers en darkslides) tricks. Meer weten? Stuur ons gerust een bericht via de contact pagina.

 

kitesurfers playlist vibes photo

Ben je op zoek naar een passend advies voor jouw vakantie?

Dan kun je ons ook inhuren als travel agent.

Wil je jouw volgende vakantie boeken, of het nu voor twintip, foil of directional is, dan ben je ook bij ons aan het juiste adres. We rekenen geen extra kosten zoals agency fees maar bieden wel het gemak van Nederlandse correspondentie en up-to-date passend advies.

Specifieke vraag?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Twin

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

 • Hidden
 • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!