Eerste keer strapless varen

Strapless kiten wint (weer) aan populariteit. Of het nu gaat om de uitdaging, de mogelijkheid om met minder wind te kunnen varen of het ‘echt pakken van golven’.

Het is leuk en in dit blog deel ik mijn ervaring

In the summer of ‘69

Ok, íets minder lang geleden was het… Maar het is wel al láng geleden dat ik mijn eerste meters maakte op een strapless waveboard. Ik kon denk ik net een half jaar kitesurfen en was op reis in Zuid- en Centraal Amerika.
Na een maand Brazilië vertrokken we richting centraal Amerika (Honduras, Nicaragua, Panama en Costa Rica). Na een aantal weken te hebben gereisd met alleen een back-pack haalde we onze kite spullen weer op in een hostel in Costa Rica waarna we richting Playa Copal gingen. Een redelijk klein kite strand met ‘stingrays’ en (heel veel) kwallen. Maar wat een scenery en dikke wind!
Een Amerikaan was aan het kiten met zijn waveboard, toen Ferry even mocht proberen kon ik natuurlijk niet achter blijven…

Mijn ‘beste kant’ is varen met mijn linkerbeen voor. Op de een of andere manier vind ik dat nu overigens nog steeds… Gelukkig was uitvaren daar met linkerbeen voor varen. Ik kon direct wegvaren en ben op de een of andere manier ook terug gekomen!

Waar je je voeten plaatst, en wat mijn ervaring is met turns maken lees je hieronder. 

Everything is in the right place

of eigenlijk niet, maar dat is dus iets wat je redelijk snel kunt fine-tunen! De stappen die ik nam zijn de volgende:

De eerste stap: Ga in het water liggen met het board voor je en plaats je voeten (plat) op het pad. Doe dit minimaal op heup breedte. Je kunt het board eventueel bij je houden met je achterste hand. Zorg dat de kite je een beetje downwind trekt zodat je lichte druk kunt geven op je voeten op het board.

stap 2: Leun achterover en stuur de kite in.

(Op sta-diep water, bij voorkeur iets onder heup diep, kon ik al snel beginnen met een leuke manier van starten: Op het board springen. Je kunt de kite terug sturen naar 12, de bar aantrekken zodat je iets lift krijgt, waarna je op het board springt en de kite weer instuurt in de vaar richting. Super leuk om te proberen en redelijk easy!)

stap 3: Mijn derde stap was mijzelf in het water laten vallen, het board omdraaien en op dezelfde manier terug varen.

Maar eigenlijk wil je natuurlijk je voeten switchen en terug varen of de bocht naar toeside maken en toeside terug varen.

Turn around

Mijn ervaring is dat één kant op voeten switchen redelijk lukt en dat (de andere kant) het gijpen redelijk goed lukt… Beiden zijn leuk om te oefenen en de progressie gaat bij relaxte omstandigheden echt snel!

stap 4: Bocht naar toe-side. Minder -als je hard aan het varen bent- iets snelheid. Ik breng de kite rustig om hoog (anders krijg ik lift die ik niet wil) en begin iets meer op mijn achterste been te leunen waarna ik de kite over 12 doorstuur en mijn lichaam indraai en op mijn tenen begin te leunen. Belangrijk voor mij was om hierbij klein te blijven (een beetje ineengedoken staan).
Yes. Na mijn eerste poging lukte deze bocht (op vlak water) dus al! Heel leuk. Terugdraaien ging iets minder….

stap 5: Met het switchen van mijn voeten had ik iets meer moeite.. Hier is hoe ik dit (met goede tips van Kite Kriol, Boa Vista) heb aangepakt: Ik vaar toe-side (want die ‘bocht’ kon ik al). Wederom minder ik iets vaart en stuur mijn kite redelijk dichtbij 11 / 12 uur. Mijn achterste voet gaat naar mijn voorste voet toe. Ik probeer iets voorover te leunen (omdat mijn board de eerste paar keer onder mij vandaan schiet naar voren toe). Ik vaar enkele meters (ben nogal langzaam..) en schuif mijn andere voet naar achter naar de positie waar eerst mijn ene voet stond. Beetje onduidelijk verhaal, maar hier zijn gelukkig ook veel youtube filmpjes van, ontdekte ik thuis.

En het is dus vooral veel & vaak doen.
In mijn geval ook heel vaak op je bek gaan, en super stoked en afgepeigerd het water af komen na een toffe sessie waarbij ik – voor mijn gevoel – veel nieuwe dingen heb geleerd. Voor mij was dit strapless kiten ook een welke afwisseling, omdat ik met het freestyle kiten soms stiekem echt momenten heb dat ik mijn kite in de wilgen wil hangen.

 

Leren strapless kiten
Leren waveriden santa maria

Welk board?

Ik vind een strapless board met een pad het makkelijkste, omdat het toch wat meer grip geeft als een waxlaag.
Mijn ijdelheid wil, dat ik een board kies dat het meest lijkt op ‘een echt wave board’, met een scherpe neus (punt). Dit zijn echter niet perse de meest makkelijke boards, zeker niet in de Nederlandse golven. Laat je hierover goed adviseren, bijvoorbeeld door Appletree of versus.
Ik wil zelf ook graag een eigen board aanschaffen, maar ben er ook nog niet uit welke..

Leren waveriden / strapless varen

Kan natuurlijk op veel plekken…. Ik vond Boa Vista heel fijn om het te leren, omdat de kiters daar echt zijn opgegroeid in de golven en ook allemaal goed kunnen surfen, kitesurfen en wavekiten. Leren van de meesters, zo voelde het. Waar je welke les volgens ons het beste kunt nemen, kun je hier lezen: http://outboundkitetravel.nl/wanneer-waar-les/

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

  • Hidden
  • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!