Obstakel kiten; leer kickers en sliders pakken

Rik Haenen schreef het in 2012 al voor Access: “Wakestyle is eigenlijk freestylen(…) Je kunt gebruik maken van obstakels om overheen te sliden of om te springen.”
Oké obstakel kiten dus, maar waar vind je dat?!

Edit februari 2019: Geen zin om te lezen? Luister de podcast!

Where to go?

Ik vind ze in Hood River, Oregon. In de zomer van 2016 ontdek ik de do’s en de don’ts van het obstakel kiten. En dat ging natuurlijk niet zonder scorpion of faceplant (ik heb al mijn tanden nog).

Gear-check one two

Er zijn in de zomermaanden in Hood River veel (lees: heel veel) pro-riders.
Binnenkort is de Hood River jam, georganiseerd door de KPL en de mensen van The Slider Project. Deze jam is een wedstrijd met de volledige focus op het rijden van obstakels en de meest sicke obstakel-tricks. Iedereen is aan het trainen (en dat maakt het niet laagdrempeliger om er even tussendoor te cruisen en de slider te pakken).

Er zijn vooral veel riders die c-shape kites varen zoals de Cabrinha chaos, Slingshot fuel, North vegas en de Liquid Force hifi.
De combinatie tussen power, stijl en de controle die deze riders hebben tijdens het rijden van de obstakels, is indrukwekkend.

DO: Om obstakels te rijden (obstakel kiten) is het fijn om een wat groter board te hebben dat stijf is en veel rocker heeft. Daarnaast is er nog een vereiste: Boots. Ik vaar de Slingshot Refraction 2016 met Liquid Force wing boots uit 2014. Verder is een kite met een directe feel fijn, zoals de Slingshot RPM uit 2016 die ik vaar.

Oké, aan de spullen zal het dus niet liggen.

Hood River Sand Spit
Hood River SandSpit

De eerste keer doet altijd een beetje zeer

Ik ga er niet om liegen. Dit soort dingen gaan bij mij vaak niet zoals ik het van tevoren voor mij zie:
Ik trek mijn boots aan, stuur mijn kite een beetje terug. Stuur mijn kite vervolgens in, trek mijn bar aan en ik sta op het water. In één rechte lijn vaar ik af op de North slider. Ik pop mijn board op de slider en ga iets door mijn knieën wanneer ik mijn gewicht verdeel en druk geef op de tail van mijn board. Ik maak deze tail-press af met een 180-out.
En, dit is dus ook niet hoe het ging.

Het is over het algemeen redelijk druk in het slider park, dus besluit ik mij ‘s ochtends vroeg te wagen aan mijn ontgroening-obstakel-rijden.
Omdat ik tijdens het wakeboarden ook het liefst de kicker pak, wil ik dat het lieve kleine ‘Session Kickertje’ mijn eerste slachtoffer wordt. Helaas waait het nog niet echt hard, waardoor ik flink moet werken om upwind van het obstakel te komen. Eindelijk daar zit ik eerst een tijdje te wachten op de zandduin aan de andere kant. Wachtend op moed en een windvlaagje (of juist niet?). Ik vaar eerst nog twee keer langs de kicker, de derde keer besluit ik eroverheen te gaan.

DO: Board plat, door mijn knieën, landen… En het is alweer voorbij. Wanneer je ‘gewoon’ over de kicker heen getrokken wordt, kun je dus doen wat je ook doet bij een golf op zee of een kicker op de wakeboard baan. En vooral NIET bang zijn, het valt echt 100% mee.

Dan is het de beurt aan de slider die ik op de één of andere manier toch een minder uitnodigende uitstraling vind hebben…
Ik vaar denk ik wel tien keer langs dit obstakel. Steeds is de wind te hard, te zacht, mijn snelheid te hard of ik vind dat ik juist te langzaam ga. Wanneer de eerste andere kiters arriveren op de sandspit, besluit ik ervoor te gaan omdat ik weet dat het er anders in ieder geval vandaag niet meer van gaat komen.

DON’T: Ik vaar tempo slak, laat mezelf op de slider trekken, om mijn evenwicht te bewaren houd ik mijn bar bij me. En, ik ben ingehaakt…. Fout, fout, FOUT en erger nog: Gevaarlijk. En, dat moet ik dan ook bekopen met een flinke crash.

Hood River obstakel kiten
Hood River obstakel kiten

Laat je informeren (en motiveren) voor het obstakel kiten

Ik verlies halverwege de slider mijn evenwicht, waarschijnlijk mede doordat ik zo langzaam ga. Ik beland met mijn billen en rug op de rand van het obstakel aan de linkerkant van de slider waarna ik in het water plons. Mijn kite gaat richting het water aan de rechterkant van het obstakel. Omdat ik ben ingehaakt trekt mijn kite mij tegen het obstakel aan. Ik kan net op tijd terug omhoog sturen. Inmiddels ben ik gelukkig ook al een stuk verder gedreven en kan ik de bodem voelen. Geschrokken trek ik mijn board uit en loop naar de kant.

Behalve hele zere (en binnen een paar dagen ook hele paarse) billen houd ik niets aan de crash over. Dat had dus heel anders af kunnen lopen.

Obstakel kiten gaat niet over rozen…

Ik besluit één van de locals, Devin Carrol, te vragen of hij nog tips heeft.
First of all” vindt hij het het top dat we met boots varen, want straps zijn gevaarlijk. Zeker als je freestyle tricks gaat doen en al helemaal als je de features wil pakken. Welk obstakel we willen pakken? Alles! Maar beter slaan we de slider waar je ongeveer 60cm moet poppen om er op te komen, even over. Over de kicker kun je ingehaakt heen, maar dat is geen aanrader. Zeker niet omdat je gewoon lekker tricks moet gaan proberen. Een betere en veiligere plek om dit te oefenen is er volgens deze jongen niet. Een indy, 180 of natuurlijk gewoon een 360.
Voor de slider móet je uitgehaakt zijn. Anders is het gewoon gevaarlijk.
“Just go for it and have fun!” is het laatste advies dat we van deze goedlachse Amerikaan krijgen.

DO: Ik ben blij dat ik mij heb laten informeren en de locals heb gevraagd.
Net als je dat hopelijk ook doet wanneer je op een nieuwe spot bent, is het hier ook belangrijk om informatie in te winnen. Wat zijn de gevaren? Waar moet je rekening mee houden?

Ik stop met het obstakel kiten, voor vandaag. Ik ben niet de enige: De wind schijnt niet helemaal uit de goede richting te komen en daardoor nog iets vlageriger te zijn. Hierdoor hebben sommige riders het voor vandaag ook opgegeven. Ik besluit mij om te kleden en langs de waterlijn nog wat foto’s te schieten.
Jessy komt het water af, en wil zich voorstellen. Beetje onhandig, omdat hij kletsnat is en ik met fotocamera sta, krijg ik een ‘chest bump’.
Jesse Richman. Bij de parkeerplaats krijg ik, een ‘welkomst-noob-biertje’ van hem. De stokedness in de verhalen van hem en de andere riders motiveren mij om morgen weer een poging te wagen.

Let’s go!

Ik ben gemotiveerd om obstakels te pakken, de eerste stap is gezet.
En, door dit artikel hopelijk voor jou ook! Behalve in Hood River kun je tijdens de zomermaanden bij Cape Hatteras ook goed obstakels leren rijden in Amerika.
Een andere goede optie is Palawan Island op de Philippijnen waar het juist in het begin van het jaar goed is. Zoek je het iets dichterbij, dan is Urla in Turkije een aanrader. Let’s go! Heel veel plezier & succes!

Hood River, Oregon the sandspit
Hood River Oregon, the sandspit

Eerst (beter) leren kiten? Lees deze blog eens!
Vakantie kriebels gekregen? Bekijk onze bestemmingen hier.

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

  • Hidden
  • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!