Foto: Yorick Leusink

Ben je ook nieuwsgierig waarom andere girls met boots varen? En, met wélke boots ze varen en waarom? In dit blog vertellen diverse bekende en minder bekende kitesurfsters uit Nederland over hun ervaringen & tips.

Kitesurfsters aan het woord

In dit laatste deel wederom 2 inspirerende kitesurfers: Pippa van Iersel en Stephanie van den Boorn.
Eerste delen gemist? Check hier het deel met pro-rider Isabeau Galiart en hier het deel met Vera Klabbers!

Pippa van Iersel

Even voorstellen:
“Ik ben Pippa van Iersel. En ik vaar Cabrinha & Lieuwe. Ik woon in Hoorn en werk bij de wakeboardbaan SKEEF in Heerhugowaard. Ik heb leren kiten van mijn vader die sinds 2000 al met boots vaart. Zelf ben ik wel begonnen met straps en heb de overstap naar boots een jaar later gemaakt.”

Foto aangeleverd door Pippa van Iersel, geschoten door Reinout Smit - watersportspics
Foto aangeleverd door Pippa van Iersel, geschoten door Reinout Smit – watersportspic

Waarom ben jij eigenlijk met boots gaan varen?
“Ik ben dus zelf wel begonnen met straps, maar ik heb de overstap naar boots een jaar later al gemaakt. Dit omdat ik veel liever vast zit tijdens een trick dan dat mijn board halverwege uitvliegt.
Nu profiteer ik er alleen maar van omdat ik veel harder kan afzetten en het biedt enorm veel ondersteuning. Toch raad ik het niet iedereen aan omdat je soms harder crasht. Achteraf had ik misschien ook pas later boots moeten gaan varen. Zelf denk ik dat het perfecte moment om ze te gaan varen is als je je eerste blinds hebt geleerd omdat dat vaak de hardste klappen zijn als je die nog niet goed kan landen.”

Waarop baseer jij je keuze voor je boots?
“Ik vaar Humanoid Boots omdat ik smalle voeten heb en veel boots te ruim zitten, maar deze sluiten goed aan!”

Wat zijn de specifieke eigenschappen van de Humanoid boots die jij vaart?
“Zoals ik al zei, zijn ze dus smal wat fijn is voor mijn voet. Daarnaast zijn ze super zacht van binnen en hebben ze een stevig voetbed voor harde landingen”.

Stephanie van den Boorn

Even voorstellen:
“Ik ben Stephanie van den Boorn, 29 en supported door KiteActive en KiteOnly. Ik ben voornamelijk van bezig met freestyle unhooked tricks en met hardere wind lekker hoog proberen te springen. Ik hoop dat ik ooit nog eens hoog ga durven te loopen, zoals loopbaas Ilana uit het vorige artikel.”

Stephanie vastgelegd door Yorick Leusink
Stephanie Dark Slidin’ door Yorick Leusink

Waarom ben jij eigenlijk met boots gaan varen?
“Mijn verhaal waarom ik met boots ben gaan varen is eigenlijk niet zo leuk, maar ik zou nu niet anders meer willen varen. Ik heb 3 jaar geleden mijn enkel en been gebroken met kiten. Nadat de dokter me vertelde dat ik eerder het water op mocht als ik vast zou zitten met mijn been op mijn board en genoeg stabiliteit zou hebben, heb ik met mijn been nog in het gips, meteen boots besteld. Na een half jaar dus weer langzaam begonnen met varen, dat wil letterlijk zeggen langzaam en gewoon heen en weer. Ik voelde me hier af en toe best opgelaten door omdat ik dus boots voer, nu zullen mensen wel denken dat ik heel wat kan maar ik kan helemaal niks.
Dat is een beetje het idee dat er heerst, oh die vaart boots dus die is extreem goed. Dit is niet waar. En ik hoop ook dat dat beeld verdwijnt in de kite wereld. Ik heb dus best een tijd ‘gewoon’ gevaren met boots en ik ken ook genoeg kitechicks in het buitenland die ook ‘gewoon’ varen met boots, die dus niet perse de meest spectaculaire tricks eruit pompen maar die wel enorm genieten in hun boots.
Ik vaar dus nu 2,5 jaar met boots en vanwege de freestyle discipline waar ik me nu het meeste mee bezig houd, zou ik ook echt niet terug willen. Door de boots krijg ik een directer gevoel met mijn board, is mijn afzet veel intenser en hoef ik mij bijna nooit druk te maken over upwind bodydraggen. Jaja, je leest het goed, BIJNA nooit haha..”

Waarop baseer jij je keuze voor je boots?
“Ik heb net mijn zoektocht naar nieuwe boots afgerond. Samen met KiteOnly.nl ben ik op zoek gegaan naar boots die aan mijn wensen voldeden. Mijn eerste paar boots heb ik puur op de mooie kleuren uitgekozen. Belangrijke overweging natuurlijk, maar niet de belangrijkste haha. Ik weet nu iets beter wat ik zoek in boots. Ik wil vooral dat ze licht zijn, flexibel zijn en geen rare drukpunten hebben. Je wilt net als met high heels dat ze gewoon als slofjes zitten. Oh en niet geheel onbelangrijk is de bevestigingsmanier. Ik had namelijk (wakeboard)boots gevonden die ik graag wilde, maar die waren dus niet te monteren op mijn board. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Liquide Force Kiteboarding (LFK) Bindings, uiteraard in het Aloha printje. ”

Wat zijn de specifieke eigenschappen van de LFK boots die jij vaart?
“Ik vind heerlijk dat deze boots licht zijn. Ik wil niet in de lucht hangen en denken wat heb ik voor bakstenen aan mijn voeten hangen. Daarbij hou ik persoonlijk niet van het volledige klittenband systeem, deze gaan snel los in het water in mijn ervaring en je kunt de boots dan ook net even minder laten aansluiten op je voet en enkel. Vooral als je een unisex of mannenboot hebt, die vaak iets breder is, is dit belangrijk. Dus ik ben fan van de combi die ik nu heb, veters en klittenband.”

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

  • Hidden
  • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!