Ben je ook nieuwsgierig waarom andere girls met boots varen? En, met wélke boots ze varen en waarom? In dit blog vertellen diverse bekende en minder bekende kitesurfsters uit Nederland over hun ervaringen & tips.

Kitesurfsters aan het woord

Pro-Riders en gewoon ‘kitesurfende dames zoals jij en ik’ zullen de revue passeren in een reeks van blog posts over meiden die boots varen. In dit deel ook letterlijk ‘zoals ik’, want ik heb mijzelf de vragen ook gesteld. Waarom vaar ik met boots? En wat zijn de voordelen (en de nadelen)? Ook komt Sjoske Tuinstra aan
het woord zij is teamrider voor RRD.

Sjoske Tuinstra

Even voorstellen:
“Olaa! Sjoske hier! Mega verslaafde kitechick die sins 2017 voor Roberto Ricci Designs vaart met de Obsession Pro.
Daarnaast ben ik ambassadeur van Rêvo Zonnebrillen.
Ik hoop mijn enthousiasme en de kite stoke zo veel mogelijk te kunnen delen met vrienden en kiters om mij heen.
Eigenlijk vind ik elke kitesurf discipline leuk! Meestal ga ik voor een freestyle sessie op een mooie vlakwater spot, maar met wat hardere wind doe ik het liefst een downwinder. Eigenlijk is juist de afwisseling tussen verschillende spots en condities ideaal.”

Sjoske met boots door Patrick van der Ven
Fotograaf: Patrick van der Ven (foto aangeleverd door Sjoske)

Waarom ben jij eigenlijk met boots gaan varen?
“Ik zag altijd de pro’s mega vette tricks doen waarbij ze bijna altijd boots op hun board hadden. Ik dacht: ‘whaaa dit wil ik ook!
Mega gaaf, maar moet je niet eerst heel goed zijn om boots te mogen varen? Alsof een soort ongeschreven regel zegt dat boots alleen voor pro kitesurfers zijn…
Ik stelde mezelf als doel dat ik pas boots mocht kopen als ik een s-bend had geland. En ja hoor, nog geen maand later lukte dit!
In Kaapstad heb ik allereerst Cabrinha boots gekocht. Deze boots werken met klittenband en zijn daardoor supermakkelijk aan en uit te trekken.
Ik kwam er toen achter hoe fijn boots zijn. Je hebt veel directer contact met je board en je kan een veel agressievere pop gooien dan met straps.
Ook kan je in harde wind langer doorvaren wat zeker in Kaapstad (harde wind) een voordeel is. Tegenwoordig vaar ik met de Ronix Preston boots.”

Waarop baseer jij je keuze voor je boots?
“Allereerst wil ik boots die lekker zitten en kwalitatief goed zijn. Daarnaast vind ik de kleuren match met de het board ook zeker belangrijk!
Ik heb nu zwarte boots dus die kan ik eigenlijk overal mee combineren. Maar een gave kleur zou ik ook leuk vinden.
Tevens kijk ik ook naar de prijs/kwaliteit verhouding en de reviews van vrienden.
Als ik positieve verhalen van mede kiters hoor over een bepaald type boots, ben ik eerder geneigd deze te proberen en te kopen.
Ik vind het fijn dat boots goed stevig zijn en dat je ze makkelijk dicht kunt maken. Veters vind ik zelf dus minder handig dan klittenband.”

Wat zijn de specifieke eigenschappen van de Ronix Preston boots die jij vaart?
“Ik vind de Ronix preston boots een comfortabel model die goed samengaan met mijn RRD Bliss V4 board.
Echter gaan de veters wel vaak losser zitten tijdens het kiten. Daarom zou ik voor een volgende boots keuze gaan voor een boot met klittenband bovenaan.
Deze boots zijn vrij stijf waardoor ze stabiel om je enkels zitten, dit vind ik ook echt een voordeel.
Als chick zou ik vooral letten op een boot die niet te breed is, een boot die je goed strak kan aantrekken en die lekker zit…
Eerder was ik vaak mijn boardje kwijt was omdat veel straps voor mijn kleine vrouwen voeten gewoon te groot en wijd waren, maar met boots hoef ik hier niet meer over na te denken!”

Eva Krul

Even voorstellen:
“Ik ben dus Eva, eigenaar van Outbound Kitetravel en leraar Toerisme & Recreatie + Evenementen op het VMBO. Ik heb leren kiten van mijn vriend (niet perse een aanrader) maar ben nu zeer gemotiveerd om minstens net zo goed als hij te worden! Ik vaar Slingshot RPM en de Slingshot Refraction met Slingshot Jewel boots… Je zou bijna zeggen dat ik getrouwd ben met Slingshot, maar ik vind het gewoon een super fijne, sterke en betrouwbare spullen.”

Foto Hood river
Slider Project, Hood River, Oregon USA

Waarom ben jij met boots gaan varen?
“In de zomer van 2016 ging ik op vakantie naar Hood River, daar heb je op de spot de SandSpit obstakels liggen. Súper vet, en die wilde ik pakken. Daarrom heb ik een board aangeschaft waarmee dit kon en de oude boots van mijn wakeboard daarop gezet. Hoe dit precies ging en wat mijn eerste ervaringen waren kun je in dit blog lezen. De crashes zijn in het begin echt gnarly. Daarover schreef ik dit artikel.
Ik ben van mening dat je niet perse super goed moet zijn om met boots te gaan varen, als je houd van een heel direct board gevoel en je het fijn vind om vast te zitten; why not? In het buitenland varen ze vaak al vrijwel direct met boots, in Nederland is dat nog niet zo.”

Waar let je op bij het kiezen van de juiste boots?
“In het begin heb ik dus gewoon mijn Liquid Force Wing wakeboard bindingen over gezet. Hele lichte en lage boots, wat ik fijn ben gaan vinden. Het is denk ik maar net waar je aan het begin aan went. Omdat deze boots na ruim een jaar intensief mee kiten echt af waren, ben ik gaan zoeken naar nieuwe boots. Ik had mijn oog laten vallen op de Humanoid Boots die Pippa bijvoorbeeld ook vaart. Kitesurfshop Haarlem had deze in huis gehaald voor mij, maar ze pasten niet op mijn board! De Slingshot Jewel boots van 2017 bleken ook in de shop aanwezig. Prachtig qua looks, maar wel wat zwaarder en hoger… Toch ben ik ervoor gegaan, en ik ben er nu super stoked over! Stevige boots, goed systeem om ze vast te zetten op je board en ook nog eens prachtig qua looks 😉 ”

Wat zijn de specifieke eigenschappen van de Slingshot Jewel boots?
“Deze boots zijn stevig en iets hoger dan dat ik dacht dat ik fijn zou vinden, maar dat is dus echt even wennen en nu zit het fijn. Het systeem om ze strak om je voet te krijgen is vernieuwend: Gummy straps. Eigenlijk een goede vervanger van klittenband: De strap heeft gaatjes en is rekbaar en kun je dus gewoon aantrekken en vast zetten om het uitsteekseltje op de gewenste strakte. Klinkt heel wazig, maar google maar eens op gummy straps slingshot jewel. Daarnaast zit de boot goed strak om je voet, wat je een heel direct gevoel geeft met je board wat fijn is voor freestyle tricks.”

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

  • Hidden
  • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!