Kitesurfen in Zwitserland

Kitesurfen in Zwitserland

= kiten op de Zwitserse meren!

Naar een wintersport gebied in de zomer, is iets wat ik al lange tijd wilde doen. Doordat al mijn reizen en vakanties eigenlijk alleen gericht zijn op kitesurfen, was dit er tot op heden nog niet van gekomen. Dit jaar, de zomer van 2019, gaan we naar Italië met onze omgebouwde Fiat Ducato kitetravel-van.

[tip: heb je zelf gen bus? Huur een camper!]

Een goed excuus om een paar stops te maken in de Zwitserse Alpen!

Kitesurfen in Zwitzerland bij Lake Silvaplana views
Engadin – Lake Silvaplana morning views

HIKEN

We rijden via de Julienpass naar het (ski-)gebied Engadin, waar ik ooit eerder dit project heb begeleid als manager van de teamriders van Protest Sportswear.
Engadin is een relatief klein wintersport gebied waar je ook ’s zomers de lift kunt pakken. Niet om te snowboarden of skiën natuurlijk, maar om te gaan wandelen, hiken en mountainbiken. Wanneer wij de lift omhoog pakken op een half-bewolkte doordeweekse dag in augustus, staan we tussen allerlei verschillende mensen. Van gezinnen met kinderen tot mensen in een complete (bij elkaar matchende) trekking-outfit van de ANWB winkel.

We wandelen en hiken in zo’n 2,5 uur weer naar beneden. Steile bergpaadjes, Milka koeien (incl. Cowbell) en prachtige vergezichten. Best slopend om zo lang op wisselende ondergrond (stenen, gras, kiezels) naar beneden te lopen eigenlijk maar het is het dubbel en dwars waard.

 

————
Heb jij eigenlijk al eenDoorlopende Reisverzekering?
Klik op de link voor meer informatie.

Ga je met de camper?! Dan is deze Camperverzekering (met vervangende camper wanneer je pech onderweg krijgt!) goed!
————

KITESURFEN IN ZWITSERLAND

Na de middag gaan we doen wat hier naar verluid ook veel gedaan wordt: Kitesurfen!

Kitesurfen in Zwitserland is relatief onbekend voor ons; wanneer het over kiten op meren gaat, denkt men bijvoorbeeld al snel aan Italië. Lake Silvaplana is een van de meest bekende kitesurfspots van Zwitserland. Dit meer is een van de grootste van dit gebied en ligt op zo’n 2000m hoogte.
Je ziet het water, wat het beste te vergelijken is met ijskoude SPA-Blauw, zo vanaf de waterval langs de berg het meer in stromen. Je kunt hier ook naartoe kiten, wat plaatjes oplevert die rechtstreeks uit een droom lijken te komen.

Kitesurfen in Zwitserland Silvaplana
Lake Silvaplana’s pure schoonheid

SILVAPLANA

Deze kitesurfspot is vrij groot, maar super druk. Voor degenen uit Noord Holland: het heeft wel wat weg van Schellinkhout op een zonnige zondag. Om dit enigszins te reguleren, hebben de mensen van het kitesurfcenter een vaste opstap- en afstap-plaats aangewezen. Je mag dus niet zomaar overal het water in. En dat ondervindt ik aan den lijve! Er staat een heuse rij voor de opstapplaats en ik vindt dat maar niets: al die kites zo dicht bij elkaar op het land. Daarom gooi ik mijn boardje in het water, waarna ik erachteraan wil springen de stenen af. Een instructeur begint naar me te zwaaien en te schreeuwen! Das geht nicht! Nein! Ja.. toch echt wel, ik ga niet in die rij staan om vervolgens naar mijn board te body-draggen. Groetjes!

Helaas is dit niet het enige nadeel. Het feit dat we moeten betalen, om hier te mogen kiten (een “day membership”) maakt eigenlijk dat we hier de eerste dag met gierende banden weg willen rijden.

Maar het feit dat de spot en de omgeving zo ongelofelijk mooi is, maakt dat we toch nog een nacht blijven op de camping . Camping SILVAPLANA, C. & S. Wyss, 7513 Silvaplana, reception@campingsilvaplana.ch.

Kitesurfen lake silvaplana

CAMPING OP DE KITESURFSPOT

We staan hier direct aan de spot. Dus wanneer de thermiek zijn werk doet (dagelijks in de zomer bij mooi weer, vanaf een uur of 12) kunnen we als eerste het water op! Dit is dan ook wat we doen.
In de ochtend maken we een mooie wandeling langs het meer, we eten een broodje en kleden ons om. Als een van de eersten sta ik met de PLKB Escape 13m op het water. Betalen hebben we nog niet gedaan. De jongen van de Surfshop – te herkennen aan het buideltasje en de roze lycra, zien we nog niet.

De laatste dag besluit ik maar gewoon op voorhand te betalen. Om gezeik te voorkomen. Wel wil ik graag uitleg over het waarom. Het blijkt dat deze grond gepacht wordt en dat de leden van de surfshop en surfschool de huur op deze manier betalen. Wanneer ik naar de spot loop, vraag ik mij af hoe hoog die huur wel niet moet zijn. Ik tel meer dan 80 kitesurfers x €15 per dag is ehm… een hele dikke vette boterham die je overhoudt.

 

ANDERE SPORTEN

Behalve kitesurfen in Zwitserland is het tof om te gaan wandelen, mountainbiken en hiken. Wil je liever iets met een board doen, neem dan je longboardje of skateboard mee! Er is een halfpipe en een klein skatepark om lekker te kunnen rollen. Ook zijn de asfaltpaden vet voor downhillen/ sliden.

Op kitevakantie in Zwitserland staat voor mij gelijk aan een heerlijke outdoor vakantie met meerdere sporten in een prachtige omgeving.

Wanneer het een dag wat minder waait voor het kitesurfen, kun je ook een SUP huren of een windsurfplank (of is dat vloeken-in-de-kerk ;)). Huur bijvoorbeeld een wingfoil van Duotone! Voor €25 kun je hier zelf een uurtje mee aan de gang. De eigenaar van de shop geeft je graag een paar tips.

De vijf dagen dat wij hier zijn verbleven hebben we ons prima vermaakt. De camping is reasonably priced, de supermarkt is in de buurt (15 minuten lopen), de spot ligt letterlijk voor de camping en er is hier echt meer dan genoeg te zien en te doen naast kitesurfen in Zwitserland.

KITESURFEN IN ZWITSERLAND

Wanneer je zelf door Zwitserland gaat roadtrippen, sla dan Silvaplana gewoon ook maar niet over…
Ondanks dat bovenstaande misschien niet all fun-and-games is, is het het op zeker waard om hier te gaan kitesurfen en  genieten van de prachtige omgeving en indrukwekkende natuur.

Rijd je daarna door naar Italië? Lees dan onze ervaring over kitesurfen in Italië “buiten de gebaande paden”.

Kitesurfen in Zwitserland op lake Silvaplana

 

Boek een stacaravan, tent, huisje of camperplek als tussenstop, op weg naar Zweden:
Campings Gardameer
Campings Italië
Campings Duitsland

Heb je geen camper? Je kunt hier een gratis offerte opvragen:

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

  • Hidden
  • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!