Van Nederland naar Zuid Spanje met de auto

Op kitesurf vakantie naar Tarifa of Huelva met de auto.
In dit artikel alles over de roadtrip van Nederland naar Zuid Spanje met de auto.
Je leest over de rit naar Zuid Spanje:

 • de feiten:
  hoeveel kilometer is het naar Tarifa / Huelva?
  Hoe lang doe je erover met de auto van Nederland naar Zuid Spanje?
 • de reden:
  waarom (wij) met de auto naar Zuid Spanje gaan
 • de roadtrip:
  stop-overs, must see’s en do’s.
 • Instagram FAQ:
  vragen van onze volgers over de roadtrip naar Tarifa / Huelva.

De feiten

Hoeveel KM is het van Nederland naar Zuid Spanje
met de auto?
Hoe lang doe je erover met de auto van Nederland naar Zuid Spanje? 

Naar Huelva, de Kite Finca in La Redondela is het 22 uur en 18 minuten rijden.
Dat is 2394km waarbij je Frankrijk (inclusief meerdere tolwegen) doorkruist.
Naar Tarifa, naar het Kite Appartement of het kite & surf huis, is het nog net iets langer roadtrippen.
Het is 23 uur en 52 minuten rijden wat gelijk staat aan 2475km.
Ook hier rijd je over Frankrijk (inclusief meerdere tolwegen).

Deze afstanden zijn gemeten vanaf Alkmaar, Noord Holland.

Dit klinkt voor veel mensen heel heftig in de oren. Bijna 24 uur rijden?! Wie doet dat?! Nou: meer mensen dan je zou denken en het is eigenlijk gewoon leuk ook, met een paar mooie stop-overs.

 

Cuánto es (hoeveel kost het aan tol)?

Wij hebben een categorie2 auto (fiat ducato busje) gereden.
De totale kosten voor alle tolwegen van Alkmaar naar Tarifa waren €109 (augustus 2020).

met de auto van nederland naar zuid spanje

 

 

De reden

Waarom (wij) met de auto naar Zuid Spanje gaan.

Misschien moet je nog overtuigt worden waarom het leuk / handig / slim / goed (doorhalen wat niet van toepassing) is, om van Nederland naar Zuid Spanje te reizen met de auto voor een kitesurf vakantie in Tarifa of Huelva.

Wij hebben een omgebouwde Fiat Ducato (“duukkie”). Een superfijne bus met bast bed, klein keukentje en ‘garage’ met kitesurfspullen. Helaas geen cruise-control maar wel een automaat; relaxed rijden over de lange (veelal goede) wegen naar Zuid Spanje dus!

CORONA ZOMER 2020

De voornaamste reden voor ons was, dat we niet wilden vliegen in tijden van Corona. Wanneer landen weer op slot gaan en vliegtuigen aan de grond worden gehouden, hebben we ons eigen vervoer en zijn we vrij om te gaan en staan waar we willen.

CO2

De tweede (of misschien ook wel de eerste) reden was de duurzaamheid. Met een normale auto stoot je namelijk minder CO2 uit dan wanneer je voor een retourtje met het vliegtuig kies waarbij je bijvoorbeeld op Sevilla vliegt.

Helaas stoot onze bus wel net wat meer CO2 uit per enkele reis per persoon dan een vliegtuig.
Door niet te vliegen willen we ook een ‘signaal’ geven aan de vliegtuig industrie. Zoveel vluchten, zoveel vliegtuigen die nu ook half-vol vertrekken en zo weinig compensatie.
De cijfers?

1375KG CO2 (onze bus)
1284KG CO2 (vliegtuig)

Let op: het is vooral een grote diesel met 2 personen wat het verband een beetje scheef trekt. Met een normale auto van Nederland naar Zuid Spanje heeft een lagere CO2 uitstoot. Of wanneer je reist met meerdere personen, geldt dat ook voor de grote diesel.

 

vlak water / sta diep water op kitesurfvakantie

De roadtrip

Stop-overs en must-sees

We hebben een paar dagen gemaakt waarin we flink wat kilometers maakten om vervolgens op andere dagen rustiger aan te doen en wat van de omgeving te zien.

Van Nederland naar Zuid Spanje met de auto om op kitesurfvakantie te gaan naar Tarifa en/ of Huelva is misschien niet iets wat je moet doen, wanneer je maar kort de tijd hebt.

We adviseren namelijk om in plaats van één etmaal, minimaal drie dagen uit te trekken voor de roadtrip naar de kitesurfspots in Zuid Spanje. Zo kun je wat leuke stops maken onderweg en wordt het al een mini-vakantie voorafgaand aan jouw kitesurfvakantie naar Tarifa/ Huelva.

 • Stap 1 / Stop 1: Drie uur en drie kwartier naar Lille.
  Wij vinden het prettig om einde middag/ begin van de avond te gaan rijden. Gewoon na een dagje keuvelen, de laatste dingen inpakken, relaxen en lekker eten; hop de auto in en een paar uurtjes rammen. Lille is hartstikke leuk, zo ontdekten we. Een stad net over de Belgische grens, in Noord Frankrijk. Je kunt buiten de stad parkeren en de tram nemen. Gare de Lille Flandres is een super mooi station in de avond schemering. Daar dichtbij drink je goede koffie bij Wally’s Coffee of een koud (speciaal) biertje bij La Capsule. Stijlvol vega(n) uit eten kan bij De Rode Koe bijvoorbeeld.
 • Stap 2 / Stop 2: Tien en een half uur rijden van Lille, strepen naar San Sebastián. Liever net iets eerder stoppen? Biarritz in Zuid Frankrijk is ook een erg leuk (surf) dorpje en is minder dan tien uur rijden.

Ik zie deze rij dag een beetje als een “wintersport rij dag”. De meeste mensen draaien hun hand er namelijk niet voor om, om tien uurtjes te sturen richting de sneeuw. Ter vergelijking: Alkmaar – Salzburg is ook zo’n duizend kilometer en tien uur rijden.

To do in San Sebastián:

Een plekje zoeken voor de bus voor de nacht, was onze prio toen wij begin van de avond aankwamen in dit prachtig groene Spaanse stadje.
Je kunt bij “Aparcamiento Autocaravanas” maximaal 24 uur staan. Dichtibj het strand en de stad. Voer ‘Paseo de Berio 12. 20018 San Sebastián’ in op maps en je rijdt er moeiteloos op af.

Zoveel leuke café’s en shops in dit surf stadje! Een paar must-do’s:
Koffie (en taart) bij Kafe Botanika (ietwat duur maar super knus zitten, mensen kijken en genieten van koffie’s met plantaardige melk).
Shoppen (of windowshoppen / kijkenkijkennietkopen) bij Miner Bicis Urbanas. Niet zomaar een ‘bike shop’! Ze hebben vette accessoires, hippe kleding en andere hebbedingen. Alles in deze shop (inclusief de verkopers) is stylish!
Lunch of avondeten bij La Guinda. Het terras ziet er een beetje suf uit maar binnen is het echt hip en gezell! Het is volgens de bediening een “café y soul food bar”. Helaas weinig vegan opties maar de keuze die er was, was top zoals lasagne, quinoa salade en risotto.

On a budget of weinig tijd? Ik (Eva) zou áltijd gaan wandelen! Broodjes en thee mee uit de bus en let’s go. Zeker als je weet dat je de volgende dag weer uren op je kont moet zitten om Zuid Spanje te halen.

Van Nederland naar Zuid Spanje met de auto, San Sebastian
San Sebastián strand
Van Nederland naar Zuid Spanje met de auto, San Sebastian
Camperplaats San Sebastián
 • Stap 3/ Stop 3: Van San Sebastián lijkt het een relatief ‘saai’ stuk dwars door Spanje naar het Zuidelijkste puntje. Wij maakten hier, tijdens de keren dat we naar La Redondela zijn gereden, een kleine de-tour die meer dan de moeite waard zijn!
  Je kunt hier in een keer doorknallen naar Huelva. Dat duurt nog zo’n 10 uur.

Extra tips in centraal spanje (see & do):

Heb je meer tijd, ga dan “binnendoor” over de N435 o.a. langs het plaatsje Higuera la Real  en passeer de provincie grens Extremadura – Andalucië.
Je kunt daar een hotelletje pakken, bijvoorbeeld in het rustige plaatsje Galaroza waar Bar Venetia zich goed leent voor een hapje en drankje na een (lange) rit (8.5 uur vanaf San Sebastián).

Vervolgens rijd je (de volgende dag) verder op de N433 richting Aracena waar de wondergrotten zich bevinden. Echt een bezoekje waard, zoek maar eens op grutas de las maravillas! De tour met gids duurt ongeveer een uur en is ook aan te raden.
Nog niet uitgekeken in dit ruwe gebied? Rijd via de A479 over de A461 naar de ijzermijnen net voor het stadje Minas de Riotinto.

Het mooiste stadje van Spanje

Naar het schijnt is Trujillo een van de mooiste Spaanse stadjes. We hebben dit schilderachtige, oude stadje in het najaar van 2020 bekeken en we waren direct gecharmeerd van het prachtige centrale plein en de schattige smalle straatjes en huisjes. Het kasteel op de berg lijkt uit een regelrechte “Game of Thrones” scene te komen.

We parkeren onze bus op het plein bij de arena.
Een legale, gratis camperplaats. Vanaf hier is het nog geen vijf minuten lopen naar het stadscentrum met gezellige cafés die zich centreren rondom het centrale plein.

Gieren en prachtige vergezichten in het natuurgebied op de route

Net voor Trujillo bevind zich het prachtige Parque National de Monfrague. Dit is één van de de vijftien nationale parken van Spanje. Het park bevindt zich in de provincie Cáceres en het is het enige nationale park van Extremadura.
Er zijn een aantal prachtige wandelroutes maar ruim hier wel voldoende tijd voor in (1,5 – 4 uur).
Wij hebben diverse stops gemaakt met de auto waar we genoten van prachtige uitzichten en grote aantallen gieren! Super indrukwekkende, grote beesten die tussen de rotsen doorvliegen en boven onze hoofden aan het soaren waren.

 

TravelGuides

Veel bezienswaardigheden, tips en tricks kun je ook gewoon uit een reisgids zoals de LonelyPlanet halen. Wij hebben hier tijdens onze Zweden-roadtrip echt veel aan gehad.
Via de Zwerver kun je allerlei reisgidsen over Spanje aanschaffen. Gooi een compact modelletje in het dashbordkastje en ontdek de leukste campings, koffiebarretjes en bezienswaardigheden along the way.

Roadtrip FAQ

Vragen die wij kregen over de roadtrip van Nederland naar Zuid Spanje met de auto (via Instagram-stories).

 

 • “Gezond eten onderweg: hoe doe je dat?” 
  Koop goed in! Zo gingen wij naar fruit winkeltjes in San Sebastián en zorgen we dat we altijd voldoende groenten en gezond beleg mee hebben voordat we vertrekken.
  Maak tijd! Het is zo easy om gewoon die zak ships in je hoofd te duwen terwijl je achter het stuur zit. Maar je wordt er denk ik niet veel beter van (het stilt de trek maar even en daarna voel je je nog gaarder (if you ask me)). Stop dus even onderweg om een snelle salade te maken (sla, nootjes, blikje kikkererwten of kidneybonen en een scheut olijfolie & voila)!

 • “Must see’s in Spanje?”
  Check onze road-trip tips hierboven!
  Ik zou zeggen: sla vooral San Sebastián niet over. Zo fijn om even met je voeten in zee te staan en lekker te eten/ drinken!
 • “Kitespots onderweg naar Zuid Spanje?”
  Wij hebben besloten het kitensurfen te laten wachten tot in Zuid Spanje.
  Maar we hebben we eerder roadtrips gemaakt langs de Franse kust. Top kitespots in Frankrijk die behalve kiten ook heel leuk waren qua scenery zijn Ile d’Orlerôn, Mont St. Michel en Dune du Pilat.
 • “Hoe doe je dat met tol?”
  Wij hebben een tol ‘e-ticket’ gekocht. Een apparaatje dat je voorin je bus op het raam hangt welke gekoppeld is aan je bankpas (geen credit card nodig!). Je haalt deze gewoon bij de ANWB(winkel). Zo kun je gevoelsmatig nóg sneller doorrijden en de tolpoortjes snel door.
 • “Wat als je moe bent?”
  Dan slaap je bij een tankstation. Wij zetten de bus altijd op een redelijk verlichte plaats neer dichtbij andere busjes of andere (vracht-)wagens. Wij doen niet aan ‘een paar uurtjes slapen’ maar maken meestal gewoon een volle nacht van zo’n vijf uurtjes. Dat wil zeggen: we komen eind van de avond aan en vertrekken de volgende ochtend zeer vroeg. We geven ALTIJD toe aan onze vermoeidheid omdat je het ook slecht kunt treffen en als je eigenlijk al ’te moe’ bent een parkeerplaats op rijdt waar het toch niet veilig voelt of waar je om wat voor reden dan ook niet wil/ kan slapen. Always be safe 😉 !

 

Op de foto hierboven één van de parkeerplaatsen bij Franse benzine stations onderweg; veel andere busjes, auto’s, campers en caravans. 

Aangekomen met de auto in Zuid Spanje: verblijf

Tot slot een aantal tips voor verblijf in Zuid Spanje bij de top kitesurfspots.
Tarifa: camping Río Jara zit net voor de main kitesurfspots en je kunt hier voor de deur kiten op een relatief rustige spot net buiten Tarifa (#notsponsored)
Tarifa: Kite appartement (geschikt voor alleen reizigers, stellen en vrienden/vriendinnen)
tip: de hostess in dit appartement is echt een topper; ze maakt je graag wegwijs wat een meerwaarde is als je lekker wil kiten én eten/drinken in Tarifa!

Huelva (La Redondela): onze nieuwste locatie (the Kite Finca, kitesurf guesthouse) kun je ook hier vinden! Zowel kamers (1-2 personen) als camperplaatsen.

Kitesurf vakantie Zuid Spanje – The Kite Finca, Huelva


Benieuwd naar onze ROADTRIP ervaringen en verhalen? 
In onze highlighted stories op instagram onder #VanLife zie je op welke plaatsen onze Fiat Ducato ons tot dusver heeft gebracht. En ook zie je delen van onze ervaringen van Nederland naar Zuid Spanje met de auto!

Bekijk camper reisgidsen van Spanje

Zoek

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

 • Hidden
 • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!