Kitesurf reisadvies: Doen & Laten op kitevakantie

Handig wanneer je weet, dat een hand geven niet gepast is. Of wanneer het geven van fooi raar is. Lees hieronder het doen & laten op onze bestemmingen in Brazilië, Sri Lanka, Boa Vista en Dakhla. Kom meer te weten over het doen & laten op kitevakantie      Doen & Laten op kitevakantie: Wat is […]

Handig wanneer je weet, dat een hand geven niet gepast is. Of wanneer het geven van fooi raar is. Lees hieronder het doen & laten op onze bestemmingen in Brazilië, Sri Lanka, Boa Vista en Dakhla. Kom meer te weten over het doen & laten op kitevakantie 

 

 

Doen & Laten op kitevakantie:
Wat is gebruikelijk? 

Als je het hebt over doen & laten op kitevakantie dan heb je het over wat “normaal” is in een land. Ofwel: Wat is gebruikelijk?
Is het gebruikelijk om elkaar drie kussen te geven bij de eerste ontmoeting? Kijken ze raar op als ik wit draag op een eindejaarsfeest?
Lees de door ons uitgelichte wetenswaardigheden van onze bestemmingen en ga goed voorbereid op vakantie!


Zuid Amerika, Brazilië

Brazilië
Fooien en andere gebruiken

Het geven van fooien is in Brazilië is gewoon. Zeker wanneer je de service goed vond! Een fooi geven van 10 tot 15% van de totale rekening is normaal. In landen als Brazilië ontvangt personeel dat werkzaam is in de dienstverlening zoals in restaurants een minimaal inkomen dus ieder extraatje is fijn! Fijn als je daarmee rekening kunt houden in jouw doen & laten op kitevakantie in Brazilië.

Oud & Nieuw in Brazilië


Ben je met oud&nieuw in Brazilië en ga je uit eten? Let dan op de kleur die je draagt! Hiermee draag je uit, wat je wenst (voor jezelf) voor komend jaar.
De meeste mensen dragen wit, wat staat voor gezondheid & geluk. Draag je groen, dan hoop je op veel geld in het komende jaar. Draag je rood, dan hoop je op een nieuwe vlam voor het nieuwe jaar. Zwart is eigenlijk een no-go op deze feestelijke avond… Laat die “little black dress” dus maar thuis. En let op jouw gedrag in een ander land om zo de lokale bevolking niet voor het hoofd te stoten!

 

Foto Ilha do Guajirú lagune
Ilha do Guajirú, Ceará, Brazilië

Afrika, Kaapverdië

Kaapverdië
De mensen


Mensen in Kaapverdië zijn hartelijk en super sociaal. Schrik niet als een onbekende je meteen aanraakt en kijk ook niet vreemd op als je vrouwen, maar ook mannen, hand in hand ziet lopen. Het doen & laten van de mensen op Kaapverdië kan gekenmerkt worden door zeer hartelijk en sociaal.
Het overgrote deel is rooms-katholiek. Veel mensen gaan naar de mis. Deze missen kunnen ook gehouden worden in ‘normale’ gebouwen.


(Uit) eten

Eten in het openbaar, zonder dit te delen, is niet netjes. Sta je bijvoorbeeld met een groepje mensen te kletsen op straat terwijl je koekjes of nootjes eet, deel deze dan. Vaak ga je op Kaapverdië uit eten (het is vaak goedkoper als zelf koken). Fooien verwachten ze niet (altijd), maar in de wetenschap dat Kaapverdië behoort tot één van de armste landen is fooi geven wat ons betreft meer dan prima. Kijk wel aan wíe je je fooi geeft. Een fooi voor de lokale kiteschool zoals KiteKriol – opgestart en gerund door locals of bijvoorbeeld fooi aan één van de lokale restaurants is wat ons betreft “leuker” dan een fooi voor een Europees bedrijf dat daar gevestigd is. Bekijk onze Food Guide van Boa Vista als je tips wil voor leuke restaurantjes op Kaapverdië!

 


Afrika, Marokko

Dakhla
Seksualiteit


Homoseksualiteit is helaas strafbaar in Marokko….Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Binnen de accommodaties (Attitude, PK25 en WestPoint hotel) kun je je tamelijk vrij uiten, in de stad/ op openbare plaatsen wordt dit afgeraden. Hou hier rekening mee met je doen & laten op kitevakantie!

Fooien 

Bij Dakhla verblijf je op basis van volpension. Dit gehele bedrag betaal je bij het voltooien van je boeking. Aan het einde van je kite vakantie reken je de items af,  die je extra hebt gebruikt gedurende je verblijf. Zoals extra drankjes, yoga classes, trips zoals downwinders en massages/ hammam. Het is niet standaard om hier fooi bij te geven wanneer je betaald met je creditcard (mastercard), gewone bankpas of cash.

 

Foto lagune Dakhla Attitude Spot Dakhla Attitude
Dakhla Attitude, Marokko

Azië, Sri Lanka

Kalpitiya en Mannar
Kleding (& Religie)


Draag in dorpen of steden een lange broek (of rok) en shirt (zowel als man en als vrouw).
In Sri Lanka is ongeveer 70% boeddhist ,15% hindoeïstisch, 7% christen en 8% moslim. Respecteer deze godsdiensten. De meeste mensen die naar Sri Lanka gaan, bezoeken ook tempels. Respecteer de voorschriften bij bezoek aan deze religieuze gelegenheden. Trek je schoenen uit, draag geen pet of hoed en bedek de blote delen van je lichaam. Men vindt het vaak niet leuk als je je samen met een boeddha beeld laat fotograferen. Het geven van een hand aan een monnik vindt men oneerbiedig; zeker als vrouw zijnde!

Fooien & Afdingen


In Sri Lanka is het gebruikelijk om een kleine fooi te geven aan bijvoorbeeld de bediening of de bagage jongens. In de betere restaurants is het gebruikelijk om iets meer fooi te geven, tot ongeveer 10% van de rekening.  Ook de mensen die bij de tempels op je schoenen passen, verwachten een kleine fooi. Als u een foto maakt van bijvoorbeeld theeplukkers, is het ook gebruikelijk om een kleine fooi te geven.
Afdingen kan, maar zelfs de armste koopman geeft liever zijn winst dan zijn waardigheid op… In de toeristische plekken wordt vaak de hoofdprijs gevraagd, en daar kun je zeker van afdingen. Blijf vriendelijk; met lachen kom je een heel eind. Doe ook geen beloften aan de mensen die je niet waar kunt maken. (maar dat geldt in elk land, vinden wij). 

 


Je doen & laten een ander land is soms lastig af te stemmen op de lokale gebruiken, gewoonten en tradities maar we hopen je met dit artikel toch een paar kleine handvatten te hebben gegeven hiervoor zodat je kan “doen & laten op kitevakantie” zonder asociaal te zijn.

Bekijk al onze bestemmingen hier & boek jouw volgende kitevakantie bij Outbound Kitetravel!

 

Fotobron is rawpixel.com on Unsplash

Neem contact op met de kitetravel expert

Vrijblijvend meer informatie, of een offerte in een paar klikken

  • (vul je mail adres of telefoonnummer in)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar gaat jouw volgende kitesurfvakantie naartoe? Ontdek kitesurfbestemmingen over de hele wereld!

Zoek